Καλλυντικά: Αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία

384
Αυξήθηκαν την τριετία 2016-2018 οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών προς την Τουρκία, μολονότι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα το 2018 διπλασιάστηκαν σε 6.304.870 ευρώ, σε σχέση με το 2016.
Η κατηγορία των προϊόντων μακιγιάζ μονοπωλεί τις ελληνικές εξαγωγές, με τα παρασκευάσματα για μαλλιά και τα μείγματα ευωδών ουσιών να ακολουθούν σε μακρινή απόσταση.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα το σημαντικότερο μερίδιο στις ελληνικές εξαγωγές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν προϊόντα περιποίησης σώματος και μαλλιών, με σαφή τάση ανόδου για τα βιολογικά – φυτικά προϊόντα.
Αναφορικά με την τουρκική αγορά, η οποία πέρυσι είχε έναν τζίρο 11 δισ. Τουρκικών λιρών (€1,74 δισ. με σημερινή ισοτιμία), με τις εκτιμήσεις για φέτος να κάνουν λόγο για άνοδο στις 13 δισ. (€2 δισ.), παρουσία έχουν αρκετές ξένες πολυεθνικές εταιρείες με παραγωγή (άμεση ή μέσω licensing agreements, joint ventures κ.α.).
Οι εταιρείες αυτές κρατάνε ηγετική θέση στην αγορά στην πλειοψηφία των προϊόντων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην μεγαλύτερη ευελιξία τους, όσον αφορά στις στρατηγικές προβολής και προώθησης και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
Μεγάλοι εγχώριοι παραγωγοί είναι μεταξύ άλλων οι:
Evyap (απο τους μεγαλύτερους παραγωγούς σαπουνιού, έχει και joint ventures με την Beiersdorf και την Schwartzkopf)
Eczacibasi
Hunca Kozmetik
Kopas Kozmetik
Azmusebat Çakmak ve Tiras Biçagi San ve Ticaret AS
Rosense Kosmetik
Kosan Kosmetic
Τέλος, ξένες εταιρείες με αποκλειστικά καταστήματα καλλυντικών στην Τουρκία είναι οι:
MAC
Body Shop
Clinique
Lush
Yves Rocher
L’ occitane