today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Ο απόηχος του Συνεδρίου της Ν.Δ. και το πολιτικό στίγμα του Κ.Μητσοτάκη

Τις παρωχημένες διαχωριστικές κομματικές γραμμές του παρελθόντος επιχείρησε να «σπάσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δυο παρεμβάσεις του στο 13ο  συνέδριο της ΝΔ, θέτοντας στο επίκεντρο πολιτικές που αφορούν τους «πολλούς» και έχουν  κοινωνικό-ανθρώπινο  πρόσημο, σε αντίθεση με την ταξική πολιτική Τσίπρα ο οποίος οδήγησε σε συρρίκνωση τη μεσαία τάξη.

Του Κώστα Πασίση

Ήταν ένα συνέδριο στο οποίο  δεν στήθηκαν κάλπες, για να εκτοξευθεί στα ύψη το εσωκομματικό θερμόμετρο, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στην ηγεσία της ΝΔ να «ξεδιπλώσει» το σχέδιο της για να σχηματίσει μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία που θα εδραιώσει τη ΝΔ, ως τη κυρίαρχη δύναμη στον τόπο.

Όλο το σκηνικό «υπηρετούσε» συγκεκριμένες  λογικές και  στόχους. Το άνοιγμα στην κοινωνία και προς το Κέντρο, την προσέγγιση ειδικών εκλογικών κοινών, τη νεολαία που τα τελευταία χρόνια κινείται στην κατεύθυνση  του «όλοι είναι ίδιοι».

Στην πραγματικότητα θέλησε να ανανεώσει το «συμβόλαιο τιμής» που υπέγραψε προεκλογικά με τα πλατιά λαϊκά στρώματα που του χάρισαν τη νίκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

«Ήταν ένα συνέδριο διαφορετικό, μια φυγή προς τα εμπρός, προς το μέλλον», τονίζει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, εξηγώντας τους λόγους διεξαγωγής αυτού του συνεδρίου και τα δρώμενα που έλαβαν χώρα, κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του.

Παράλληλα «έντυσε» το νέο του αφήγημα και με τον ιδεολογικό μανδύα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, αποφεύγοντας, όμως να αναφερθεί στις παλαιές ταμπέλες «Δεξιά» και «Αριστερά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «μπροστά» ή «πίσω», που σχετίζεται άμεσα με το κεντρικό σύνθημα της ΝΔ «Ανάπτυξης για όλους».

Το αποτύπωμα της κοινωνικής πολιτικής του προκύπτει από τις δυο σχετικές εξαγγελίες του.

Η πρώτη αφορά το κοινωνικό μέρισμα και τη διανομή του. Όπως είπε ο ίδιος  δικαιούχοι θα είναι 200.000 νοικοκυριά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες και τις οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα ΑμΕΑ.

Η δεύτερη είναι το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο να αποφεύγεται το φαινόμενο των κλειστών δρόμων, από λιγοστούς απεργούς ή διαδηλωτές.  Σύμφωνα με τον   πρωθυπουργό, το νομοσχέδιο θα εξασφαλίσει απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα της συνάθροισης,

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το Συνέδριο έστειλε και άλλα  μηνύματα με αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Καταρχήν κατέστησε σαφές ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, θα ζητήσει από τη Συμμαχία, να πάρει καθαρή θέση, τονίζοντας ότι  δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας.

Τέλος προειδοποίησε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές που θυμίζουν …Σύριζα. «δεν θέλω να ξεχνάτε πως η αλαζονεία και η αυταρέσκεια στην εξουσία είναι πάντα κακός σύμβουλος. Χρέος μου είναι να μην επιτρέψω τέτοιες συμπεριφορές να σακιάσουν τη διαδρομή μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ