today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Το ΝΑΤΟ και μεις

Γράφει ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς

Με τις τουρκικές προκλήσεις στο «κόκκινο» και λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Πρέσβης ε.τ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλάει στο The President κάνοντας ένα απολογισμό και  θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τη θέση του ΝΑΤΟ.

Η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ  έχει  πλέον αξία μόνο εάν  εξασφαλίζει  τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών-μελών του απέναντι σε  κάθε απειλή απ’ όπου και αν προέρχεται (erga omnes), τονίζει ο κ. Μαλλιάς.

Ο  κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς  προτείνει  τέσσερα σημεία (talking points):

  1. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των 5-6 χωρών που ακόμα και στη διάρκεια της δεκαετούς οδυνηρής οικονομικής κρίσης τήρησε τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συμμαχία καταβάλλοντας για τις αμυντικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ της.
  2. Το άρθρο 5 της Συμμαχίας (όλοι για ένα και καθένας για όλους) ισχύει  γενικώς .Πλην όμως θεωρητικά και μόνο  ισχύει  για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε πράξεις και όχι κενά ουσίας λόγια. Όταν ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ (Τουρκία) αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος,  το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη του δεν δικαιούνται να υποδύονται τον Πόντιο Πιλάτο.
  3. Ενώ το ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι μας παρέχει ομπρέλα ασφάλειας ,στην πράξη ελλειμματική και ελλιπή προστασία εξασφαλίζει  στην Ελλάδα. Η αξιοπιστία, το κύρος και η υποθετική Συμμαχική αλληλεγγύη κλονίζονται σε σχέση με το άρθρο 5 . Δικαιούμεθα να συμπεράνουμε  ότι δεν αποτελεί  αυτόματη διαδικασία και ότι η εφαρμογή του είναι επιλεκτική. Αυτό θα το θυμάται εφεξής και η Ελλάδα. Είμαστε η μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ  η οποία επίσημα απειλείται με πόλεμο (casus belli) από μέλος της Συμμαχίας (Τουρκία). Όταν η Συμμαχία θέτει τον θύτη και το θύμα στην ίδια μοίρα τότε συνειδητά  και όχι ασυνείδητα υποστηρίζει το θύτη και αδικεί το θύμα.
  4. Εν τέλει ποια αξιοπιστία έχει το ΝΑΤΟ, αν έχουν έτσι τα πράγματα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ