today-is-a-good-day
20 C
Athens

ΗΠΑ: Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους

Η ιστορικά μεγάλη ομάδα των υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών που επιθυμούν να σταθούν απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, έγινε λίγο μικρότερη χθες, καθώς το πρώην μέλος του Κογκρέσου από την Πενσιλβάνια, Τζο Σέστακ δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την κούρσα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος.

Από τους διεκδικητές του χρίσματος, τέσσερις είναι οι υποψήφιοι που βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων της βάσης των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος:

Τζο Μπάιντεν: Ο υποψήφιος που διατηρούσε αρχικό προβάδισμα από τους υπόλοιπους υποψηφίους, ενώ εισήλθε στην κούρσα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος τον Απρίλιο, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του, με μία σφοδρή φραστική επίθεση κατά του Τραμπ.

Ο 77χρονος Μπάιντεν υπηρέτησε για οκτώ χρόνια ως αντιπρόεδρος, στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και για 36 χρόνια στην Γερουσία των ΗΠΑ.

Η υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού που επικρατεί μεταξύ των Δημοκρατικών για το αν ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος για το 2020, θα πρέπει να είναι ένας βετεράνος πολιτικός ή ένας νεοεισερχόμενος στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, αλλά και για το αν θα πρέπει να είναι προοδευτικός ή μετριοπαθής, αναφορικά με την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος και ως προς τον κεντρικό στόχο της προεδρικής νίκης επί του Τραμπ.

Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηριστεί ως “ο Τζο της μεσαίας τάξης,” με δεδομένες τις σχέσεις που διατηρεί με τα συνδικάτα των εργαζόμενων και τις αντίστοιχες εργασιακές ενώσεις, ενώ εξελίσσεται σε κεντρικό πρόσωπο, για την έρευνα παραπομπής κατά του προέδρου Τραμπ στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Ελίζαμπεθ Γουόρεν: Η 70χρονη Γουόρεν είναι Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Μασαχουσέτη, ενώ ηγείται της προοδευτικής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος και επικρίνει σφοδρά την Γουόλ Στριτ.

Η ίδια είχε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Οικονομικής Προστασίας του Καταναλωτή, μετά από την οικονομική κρίση του 2008.

Μπέρνι Σάντερς: Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής από το Βερμόντ, έχασε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016, από την Χίλαρι Κλίντον, ενώ το διεκδικεί και για τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Ο 78χρονος Σάντερς μάχεται για να σταθεί και να ξεχωρίσει, μεταξύ των προοδευτικών υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα που ανέδειξαν την υποψηφιότητά του, πριν από τέσσερα χρόνια.

Πέτε Μπάτιγκιεγκ: Ο 37χρονος δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ (Ιντιάνα) αναδείχθηκε από την ανωνυμία του, για να γίνει ένας από τους λαμπρότερους πολιτικούς αστέρες των Δημοκρατικών στην πορεία διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος, ενώ έχει πολιτική δυναμική μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων.

Καμάλα Χάρις: Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια θα μπορούσε να γράψει ιστορία, ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που εξασφάλισε το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η 55χρονη Χάρις, είναι κόρη μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, στην επέτειο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο 77χρόνος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και δισεκατομμυριούχος των ΜΜΕ, ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του, για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών την προηγούμενη Κυριακή.

Η κίνησή του, προκάλεσε ένα πρόβλημα αξιοπιστίας για τον Μπλούμπεργκ, καθώς ο ίδιος είχε δηλώσει τον Μάρτιο, πως δεν θα διεκδικήσει την εκλογή του στον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος είναι σύμφωνα με το περιοδικό “Forbes,” ο όγδοος πιο πλούσιος Αμερικανός, με την περιουσία του, να εκτιμάται στα 53,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπλούμπεργκ θα έχει το σημαντικό πλεονέκτημα της αυτοχρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας, διοχετεύοντας εκατομμύρια δολάρια στην διαφημιστική καμπάνια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει το καθαρό πλεονέκτημα για την επιτυχή διεκδίκηση και επιλογή για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ενώ υπάρχει κριτική από τους υποψήφιους διεκδικητές ότι η ηγεσία του κόμματος έχει εργαστεί, ώστε να είναι αδύνατο για κάποιον άλλο υποψήφιο να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα.

Ντόναλντ Τραμπ: Ο 73χρονος μεγιστάνας των μεσιτικών συναλλαγών ταρακούνησε το πολιτικό στερέωμα στις ΗΠΑ, όταν το 2016 εξασφάλισε το προεδρικό χρίσμα του κόμματος και μετά εκλέχθηκε στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία επίσημη έρευνα των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του, αναφορικά με την υπόθεση της παρέμβασης του προς τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, προκειμένου το Κίεβο να διεξάγει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, που είχε δραστηριότητες στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ δίνει έμφαση στην θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ εξακολουθεί την ρητορική του κατά των μεταναστών, όπως είχε πράξει και το 2016, επιδιώκοντας την επανεκλογή του.

Ο Τζο Γουόλς: Ο 57χρονος Γουόλς είναι πρώην μέλος του Κογκρέσου και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σφοδρούς επικριτές του προέδρου Τραμπ, για τον οποίο υποστηρίζει ότι δεν είναι συντηρητικός και δεν έχει τα προσόντα για την εκλογή του σε δημόσια αξιώματα.

Ο Γουόλς εκλέχθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπώντας το Ιλινόις, ως υποψήφιος του συντηρητικού κινήματος (Tea Party) το 2010, ενώ έχασε την έδρα του από την Δημοκρατική Τάμι Ντάκγουορθ το 2012.

Μπιλ Γουέλντ: Ο 74χρονος Γουέλντ είναι πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, διεκδίκησε ως φιλελεύθερος χωρίς αποτέλεσμα την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, το 2016.

Ο ίδιος ασκεί διαρκή κριτική στον πρόεδρο Τραμπ, δηλώνοντας ότι ο Τραμπ “έχει αγνοήσει τους Αμερικανούς και ότι το έθνος μας υποφέρει.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ