today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Folli Follie: Με τροπολογία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να απομακρύνει τη διοίκηση

Τροπολογία για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περί σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης Εταιρειών, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και αναμένεται να ψηφιστεί απόψε.

Εισηγούμενος στην Ολομέλεια την τροπολογία ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι με αυτές τις διατάξεις, εξοπλίζουμε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δηλαδή τον αρμόδιο φορέα για την εποπτεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με την δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης, όπου διαπιστώνονται φαινόμενα σημαντικής δυσλειτουργίας εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Όπως είπε, χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα διαστρέβλωσης και εμπαιγμού του θεσμικού πλαισίου για την ορθή λειτουργία των εισηγμένων εταιρειών, αποτελεί αυτό της εταιρείας Folli Follie και της διοίκησής της.

«Το λέω αυτό θεσμικό εργαλείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την οποία συνεργαστήκαμε στενά για τον σκοπό αυτό. Στοχεύει στην προάσπιση της εύρυθμης λειτουργίας και της αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς και κατ’ επέκταση στην προάσπιση των συμφερόντων των επενδυτών και στην ενίσχυση της Οικονομίας» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται, σε έκτακτες μόνο περιπτώσεις, η δυνατότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ζητά από εισηγμένη εταιρεία, όπως η Folli Follie, την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της με τρόπο ανάλογο αυτού που σήμερα προβλέπεται για τους μετόχους της μειοψηφίας και τον ελεγκτή ανωνύμου εταιρείας, να ζητεί από το δικαστήριο τον διορισμό προσωρινής διοίκησης της εισηγμένης εταιρείας (αφορά και την εταιρεία) όταν αυτή βρίσκεται ουσιαστικά σε έλλειψη διοίκηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι αυτές οι ειδικές προβλέψεις περιορίζονται στον βαθμό του απολύτως αναγκαίου για την προάσπιση της εύρυθμης λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

“Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Ενεργούμε αποφασιστικά, τολμηρά, αποτελεσματικά. Οι προβλέψεις δεν αποτελούν παρέμβαση στην λειτουργία της ανώνυμης εταιρείας ή στην διαχείριση εταιρικών υποθέσεων αλλά ενέργεια για την αντιμετώπιση ειδικών περιστάσεων, όπως είναι η Folli Follie, προς τον σκοπό της προστασίας της ομαλής λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς, που αποτελεί λόγο δημόσιου συμφέροντος. Σημειώνω άλλωστε ότι σε συνέπεια με τον περιορισμό του μέτρου στο απολύτως αναγκαίο βαθμό, οι εισηγμένες εταιρείες, όπως είναι για παράδειγμα οι Τράπεζες, που ήδη υπάγονται στην εποπτεία του SSM και της ΤτΕ, ρητώς εξαιρούνται από το πεδίο των διατάξεων”, κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ