today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Γερμανία: Λάθος η “διαφήμιση” των στολών των Ε.Δ. του Χίτλερ

Την επίδραση της στολής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων του Χίτλερ στην …υψηλή ραπτική εμφανίστηκε να διαφημίζει το γερμανικό υπουργείο ‘Αμυνας από τον λογαριασμό των ενόπλων δυνάμεων στο Instagram.

Σε βίντεο αφιερωμένο στην τάση «μιλιτέρ» που επικρατεί ακόμη και σήμερα στην Μόδα, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν φωτογραφίες από το στρατιωτικό μουσείο της Δρέσδης, στις οποίες παρουσιάζονταν στρατιωτικές στολές της ναζιστικής Γερμανίας, με τον σιδηρούν σταυρό, την σβάστικα και τον αυτοκρατορικό αετό. Στην φωτογραφία αναβόσβηνε η λέξη «ρετρό», ενώ η λεζάντα έγραφε: «Και η μόδα είναι μία παράμετρος. Μέχρι σήμερα διατηρούνται τα στοιχεία στρατιωτικού στιλ στην υψηλή ραπτική». Η ανάρτηση αποσύρθηκε αμέσως μετά τον εντοπισμό του λάθους από την εφημερίδα Bild.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ‘Αμυνας Κρίστιαν Τιλς ζήτησε «πολλές φορές συγγνώμη», έκανε λόγο για «απαράδεκτο λάθος» που θα μπορούσε να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις και εξήγησε ότι η στολή της φωτογραφίας είναι κινηματογραφική: είχε χρησιμοποιηθεί στην αμερικανική ταινία «Επιχείρηση Βαλκυρία» και την φορούσε ο Τομ Κρουζ, ενσαρκώνοντας τον αξιωματικό Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, πρωταγωνιστή της συνωμοσίας με στόχο την δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ το 1944.

Η στολή εκτέθηκε στο πλαίσιο αφιερώματος του Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας στον φον Στάουφενμπεργκ και δεν αφορά έκθεση με θέμα την Μόδα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε κατ’ επανάληψη ότι επρόκειτο για λάθος, αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πολιτικού υπόβαθρου στο γεγονός. «Η Βέρμαχτ δεν αποτελεί υπό καμία έννοια – σε ό,τι αφορά είτε το περιεχόμενο είτε το στιλ – έμπνευση για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ