today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

Σε «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες έχει η μετατραπεί το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά το …χρησμό Μητσοτάκη, για ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ύστερα από την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τις πρόωρες εκλογές, τα σενάρια για τον επόμενο ένοικο της Ηρώδου Αττικού, άρχισαν να οργιάζουν, προκαλώντας δυσφορία στο Μαξίμου, καθώς στην ονοματολογία πρωταγωνιστούν υπουργοί και βουλευτές.

Ο Πρωθυπουργός πλέον έχει τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόσωπο της αρεσκείας του, αν δεν προκύψει η επιθυμητή συναίνεση.

Το κομβικό σημείο όμως, της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη που «άναψε φωτιές» ήταν: “Η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση”.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «φωτογράφισε» μια υποψηφιότητα, με ευρύτερο κύρος στην κοινωνία η οποία θα μπορεί παράλληλα να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό με την επάρκεια που απαιτεί ο Θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλοι πλέον αναζητούν ποια είναι αυτά τα πρόσωπα πολιτικά ή μη με τέτοιο προφίλ.

Η λέξη-κλειδί στην παρέμβαση Μητσοτάκη πάντως είναι η «συναίνεση». Με βάση αυτόν τον πολιτικό …αλγόριθμο βουλευτές της ΝΔ εκτιμούν ότι αν η συναίνεση προκύψει με το ΚΙΝΑΛ, τότε ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται να κερδίζει πόντους στην προεδρική εκλογή καθώς διετέλεσε Πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κάνοντας τη πολιτική συνεννόηση από ζητούμενο, πράξη.

Αναφανδόν υπέρ του πρώην Πρωθυπουργού τάχθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και ακολούθησαν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Καραγκούνης και ο ευρωβουλευτής Γιωργος Κύρτσος.

Το «παζλ», όμως της προεδρικής εκλογής, άρχισε να γίνεται δισεπίλυτο από την ξαφνική εμφάνιση και παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος με τις …προεδρικές ομιλίες του, με έμφαση τα εθνικά ζητήματα και τις παγκόσμιες προκλήσεις, προκάλεσε απορίες για το ρόλο που επιφυλάσσει στον …εαυτό του.

Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι προετοιμάζει το έδαφος για να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα της χώρας, κάποιοι άλλοι ερμήνευσαν την επανεμφάνιση του, ως μήνυμα στήριξης στο σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παραπέμποντας στην ομιλία του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Κάπως έτσι βρέθηκε στην προεδρική εξίσωση και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας του τάχθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικά η στήριξη Τσίπρα χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι η κατάλληλη υποψηφιότητα καθώς συγκεντρώνει 244 Ναι, με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Παραβλέποντας, όμως μια σημαντική παράμετρο. Ότι ο Κυριάκος Μητσοτακης σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να βάλει εκ νέου στο πολιτικό παιχνίδι τον Αλέξη Τσίπρα. Αντίθετα επενδύει στην πολιτική απομόνωση του.

Επιπλέον ένα σύντομο και ελαφρώς …συνωμοτικό τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Γεννηματά προχθές στη Βουλή, στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, έδειξε ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ φέρεται έχουν βρει ένα modus vivendi, γεγονός που αποδυναμώνει και απονευρώνει το σενάριο για εκλογή Προέδρου με τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα.

Στα πολιτικό-δημοσιογραφικά στέκια συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα και το ενδεχόμενο, να προταθεί από πλευράς του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το ύπατο αξίωμα της χώρας μια γυναίκα-έκπληξη, καθώς στο παρελθόν δέχθηκε επικρίσεις για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε στην κυβέρνηση του ικανοποιητικό ποσοστό γυναικών.

Το Μάξιμου πάντως δε συζητά ονόματα ούτε ανοίγει περαιτέρω τα χαρτιά του, αλλά όπως επισημαίνει έμπειρος βουλευτής, του κλίματος Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός θα προτείνει ένα ενωτικό πρόσωπο, αλλά θα πρέπει να το δεχτούν και τα αλλά κόμματα. Αν δεν προκύψει συμφωνία, τότε θα γίνει αυτό που προβλέπει το νέο Σύνταγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ