today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τ.Θεοδωρικάκος: Ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης». Θα ισχύσει πιλοτικά σε 5 δήμους

Με την προτροπή να ακούσουμε τη φωνή των παιδιών μας, στο ζήτημα της ανακύκλωσης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με τον τίτλο «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», στο οποίο μετέχουν οι δήμοι: Άνδρου, Ιωαννίνων, Καλλιθέας, Ναυπλίου και Νέας Σμύρνης.

Στόχος είναι να επιτευχθεί υψηλός βαθμός του ποσοστού ανακύκλωσης ώστε η πρωτοβουλία να επεκταθεί παντού, υπογράμμισε ο υπουργός ανακοινώνοντας ότι το 2020 θα κηρυχτεί «έτος ανακύκλωσης». Πρόταση την οποία «είχε υποβάλλει προ καιρού και η Περιφέρειας Αττικής», παρατήρησε ο περιφερειάρχης Γ . Πατούλης ο οποίος συμμετείχε στην συνέντευξη με τον ομόλογο του της Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους παραπάνω δημάρχους : Δημήτρη Λότσαρη, Βαγγέλη Πήχα, Δημήτρη Κάρναβο, Δημ. Κωστούρο και Σταύρο Τζουλάκη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η Δήμοι καταγράφουν μονοψήφιο ποσοστό ανακύκλωσης (στο συνολικό 18% που εμφανίζει με τον συμψηφισμό των βιομηχανικών αποβλήτων η χώρα), έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου 45%, «και όταν έχει νομική υποχρέωση να επιτύχει 50% ανακύκλωση έως το 2020». Ο υπουργός επισήμανε ότι περισσότερο από το 80% των αποβλήτων μας τα θάβουμε σε ΧΥΤΑ, όταν υπάρχει νομική υποχρέωση μείωσης του σε 10% το 2035. Πρόσθεσε ότι οι δεσμευτικοί στόχοι της κυκλικής οικονομίας είναι να επιτευχθεί αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στο 55% το 2025, διαφορετικά θα ακολουθήσει επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας, τα οποία θα πληρώσουμε όλοι μας, ενώ ήδη έχουμε πληρώσει 115.000.000 ευρώ για τους ΧΑΔΑ και τις υπόλοιπες παραβάσεις στη διαχείριση των αποβλήτων.

Αναφερόμενος στους Δήμους τόνισε ότι με την έναρξη του επόμενου έτους 2020, θα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος συνοψίζοντας την κατάσταση παρατήρησε ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, για να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη γεγονός που θα «αποτελέσει αύξηση της έμμεσης φορολογίας για τους πολίτες, κάτι που δεν επιθυμεί η Κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα μείωσης της υπερφορολόγησης των πολιτών».

Εξάλλου παρότρυνση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, πρόσθεσε ο υπουργός , ήταν και η ανάπτυξη της ανακύκλωσης με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και «έξυπνους» κάδους διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Πρόταση την οποία άμεσα ακολούθησε το υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι ξεκινά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ανακύκλωσης για τους Δήμους, εφαρμόζοντας τις καλές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στην «χωριστή διαλογή στην Πηγή». Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών επιτυγχάνεται αξιόπιστη και αληθινή ανακύκλωση και παράγοντας υλικά που είναι 100% καθαρά . παράλληλα με το «οικονομικό εργαλείο» για την ενθάρρυνση παρέχεται ανταποδοτικό αντίτιμο που ανέρχεται σε 3 ευρώ λεπτά για κάθε 1 πλαστική, μεταλλική και γυάλινη συσκευασία που ανακυκλώνεται.

Τα παραπάνω περιέχονται στα «σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης» τα οποία θα τοποθετηθούν σε όλους τους δήμους μετά την πιλοτική εφαρμογή στους πρώτους πέντε με συνολικό πληθυσμό σχεδόν 220.000 κατοίκων και παραγωγή 95.000 τόνων αποβλήτων. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 5/12οπότε με 45 σπιτάκια ανακύκλωσης. Και τη συνεργασία της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (και πιο συγκεκριμένα την Ομάδα της κυρίας Μαρίας Λοϊζίδου από τη Σχολή των Χημικών Μηχανικών), για να πιστοποιήσει τις συλλεγόμενες ποσότητες και να κάνει την αποτίμηση του συνολικού οφέλους.

Οι δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ με τον περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλη να επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία του υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου «σηματοδοτεί την έναρξη μία νέας εποχής στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε η Περιφέρεια θα επενδύσει στην ανακύκλωση με πολιτικές και δράσεις που «θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα καθώς το ζητούμενο δεν είναι να βρούμε πού θα θάβουμε τα απορρίμματα αλλά το πώς θα επιτύχουμε να μην τα θάβουμε”.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά και ενεργά στο να ενισχύσουν τα ποσοστά της ανακύκλωσης και οι 66 Δήμοι της Αττικής υπογραμμίζοντας “Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια. Όσοι δεν ανακυκλώνουν θα είναι ντεμοντέ και θα έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας που περιμένουν από εμάς να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο και πιο υγιές αύριο».

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επισήμανε ότι «ο αγώνας για την ανακύκλωση χρειάζεται πολύ δουλειά και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, για να αλλάζουμε σελίδα».

Ο δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λότσαρης επισήμανε ότι εκπροσωπεί ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό, ενώ η ανακύκλωση και η εν γένει διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι και μέσο τουριστικής προβολής το οποίο προσμετρούν οι επισκέπτες μας, που είναι πλέον ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε αυτά τα θέματα.

Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδιος για θέματα ανακύκλωσης Βαγγέλης Πήχας επισήμανε ότι: «Θα πρέπει όλοι μαζί, να ξεκινήσουμε από τα παιδιά, στα σχολεία και αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές προς όλους για να βοηθήσουν. Θα πρέπει να πω επίσης, ότι εμείς στα Γιάννινα έχουμε ως αρωγό και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Η Μητρόπολις ήδη έχει πάρει δύο βραβεία Guinness για την ανακύκλωση, με την ανταποδοτική ανακύκλωση και πιστεύουμε να τα καταφέρουμε και εμείς ως νέα δημοτική αρχή».

Ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος τόνισε: «Η ανακύκλωση και ς η κυκλική οικονομία όφειλε εδώ και χρόνια να είναι μια κορυφαία εθνική επιλογή ενώ η ανακύκλωση μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα για μία κουλτούρα συνυπευθυνότητας και συμμετοχής για τους πολίτες, μια κουλτούρα σεβασμού του δημόσιου χώρου και πιστεύω ό,τι γενικά την χρειαζόμαστε στις πόλεις».

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημ. Κωστούρος, χαρακτήρισε «εξαιρετική», την πρωτοβουλία της οποίας οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν το βάρος της υλοποίησης, αλλά και της αλλαγής νοοτροπίας. «ξεκινώντας από τα παιδιά μας, ς από τις μικρές ηλικίες να φτιάξουμε μια καινούργια ελληνική κοινωνία η οποία θα ανακυκλώνει, θα επαναχρησιμοποιεί και θα μπορεί να φέρεται έτσι όπως πρέπει στο περιβάλλον».

Τέλος ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης ανέφερε ότι η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης πρέπει να είναι προτεραιότητα κάθε σύγχρονου Δήμου και ότι ως δήμος έχει συνεργαστεί αποτελεσματικά με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση τα προηγούμενα χρόνια, με δύο σπιτάκια. «Πιστεύω ότι τα σπιτάκια, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην χώρα μας», κατέληξε ο δήμαρχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ