today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν τη σύλληψη 168 «γκιουλενιστών»

Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν σήμερα τη σύλληψη 168 ανθρώπων, ανάμεσά τους και στρατιωτικών, με την κατηγορία ότι συνδέονται με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη σύλληψη δύο πολιτών και 52 στρατιωτικών, ανάμεσά τους και δύο στρατηγοί εν αποστρατεία, ενός εν ενεργεία υποστράτηγου και δύο πρώην ταγματαρχών που έχουν ήδη αποταχθεί. Περισσότεροι από τους μισούς είχαν συλληφθεί έως σήμερα το πρωί.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει 15 από τους 27 ανθρώπους εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης στο πλαίσιο άλλης έρευνας για τη χρήση της εφαρμογής αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock, την οποία χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Στην κεντρική επαρχία Ικόνιο το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι εισαγγελείς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για 50 ανθρώπους, ενώ η εισαγγελία της Άγκυρας ζήτησε τη σύλληψη 36 στρατιωτικών και ενός πολίτη.

Ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, ενώ αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο πραξικόπημα του 2016.

Στις διώξεις που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι κρατούνται στις φυλακές εν αναμονή της δίκης τους και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και άλλοι έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ