today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Ν.Δένδιας: Πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών για ώθηση ανάπτυξης και ευημερίας

Υπό τον ανωτέρω τίτλο ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου “MIA” από την Αθήνα αναφέρει ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε ενόψει της αυριανής του επίσκεψης στα Σκόπια, σε δηλώσεις του αποκλειστικά για το εν λόγω πρακτορείο, ισχυρή στήριξη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο ίδιος, συνεχίζει το “MIA”, αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα εργάζεται για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών με στόχο η ΕΕ να δώσει πράσινο φως για τη Βόρεια Μακεδονία. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εκφράζει και την ισχυρή στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική, όχι μόνον της Βόρειας Μακεδονίας , αλλά και ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, πολιτική την οποία, όπως αναφέρει ο ίδιος, η Αθήνα έχει εισαγάγει στις προτεραιότητες της ΕΕ μέσω της ατζέντας της Θεσσαλονίκης.

«Η στήριξή μας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ένωση έχει δοθεί. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε διαβούλευση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, προκειμένου να ληφθεί θετική απόφαση στην Ένωση προς αυτή την κατεύθυνση το συντομότερο δυνατόν. Οπωσδήποτε, εννοείται ότι εκ μέρους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να μειωθεί η ένταση των προσπαθειών εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως εννοείται επίσης και ότι εκ μέρους της Ελλάδας θα υπάρχει ισχυρός υποστηρικτής σε αυτές τις προσπάθειές της», διαμηνύει, σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο ΥΠΕΞ Δένδιας.

Σχετικά με την αυριανή επίσκεψη στα Σκόπια, σημειώνει η ανταπόκριση, ο ΥΠΕΞ Δένδιας λέει ότι έρχεται σε «μια γειτονική χώρα και σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ» και σε μια χώρα η οποία αναμένεται «να καταστεί και εταίρος της Ελλάδας στην ΕΕ σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον».

«Ελπίζω σε εποικοδομητικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, οι οποίες θα αποφέρουν αποτελέσματα προς όφελος των δύο γειτονικών χωρών, αποτελέσματα ορατά και για τους πολίτες μας. Με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Dimitrov, έχουμε ήδη συναντηθεί αρκετές φορές κατά την προηγούμενη περίοδο και έχουμε μια ειλικρινή σχέση, μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, φυσικότητας και ειλικρίνειας και αμοιβαίας κατανόησης. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές και για τις δύο χώρες. Καταβάλλουμε προσπάθειες για την ουσιαστική τους ενδυνάμωση και εμβάθυνση σε ένα ευρύτερο φάσμα τομέων», δήλωσε στο “MIA”, ο ΥΠΕΞ Δένδιας.

Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνει επίσης η ανταπόκριση, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας διαμηνύει ότι αυτή είναι δεσμευτική και για τις δύο χώρες και συμπληρώνει ότι η πλήρης εφαρμογή της σημαίνει και επιπλέον ώθηση για μεγαλύτερη ανάπτυξη και ευημερία των δύο λαών.

«Ο σεβασμός της συνιστά προϋπόθεση για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και με συνέπεια. Η πλήρης εφαρμογή της σημαίνει εγκατάλειψη των προκλήσεων του παρελθόντος, σημαίνει εδραίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίο σεβασμό. Σημαίνει επιπλέον ώθηση για μεγαλύτερη ανάπτυξη και ευημερία των λαών μας», τονίζει, σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο ΥΠΕΞ Δένδιας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, υπενθυμίζει η ανταπόκριση, μαζί με τον ΥΦΥΠΕΞ, Κώστα Φραγκογιάννη, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, θα πραγματοποιήσουν αύριο μονοήμερη επίσκεψη στα Σκόπια.

Ακολουθεί, σύμφωνα πάντα με την ανταπόκριση, το σύνολο των δηλώσεων του ΥΠΕΞ Δένδια στην ανταποκρίτρια του “MIA”, Sanja Ristovska.

«Αύριο θα πραγματοποιήσω την πρώτη μου επίσκεψη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Χώρα γείτονας και σύντομα σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Χώρα η οποία αναμένουμε να καταστεί και εταίρος μας στην ΕΕ, όχι στο μακρινό μέλλον.

Ελπίζω σε εποικοδομητικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, οι οποίες θα αποφέρουν αποτελέσματα προς όφελος των δύο γειτονικών κρατών, αποτελέσματα ορατά και για τους πολίτες μας.

Με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Dimitrov, έχουμε ήδη συναντηθεί αρκετές φορές κατά την προηγούμενη περίοδο και έχουμε μια ειλικρινή σχέση, σχέση αμοιβαίου σεβασμού, φυσικότητας και ειλικρίνειας και αμοιβαίας κατανόησης.

Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε για την ουσιαστική τους ενδυνάμωση και εμβάθυνση σε ένα ευρύτερο φάσμα τομέων.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική συμφωνία και για τις δύο χώρες. Η τήρησή της αποτελεί προϋπόθεση για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και με συνέπεια.

Η πλήρης εφαρμογή σημαίνει εγκατάλειψη των προκλήσεων του παρελθόντος, σημαίνει εδραίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίο σεβασμό. Σημαίνει επιπλέον ώθηση για μεγαλύτερη ανάπτυξη και ευημερία των λαών μας.

Επίσης, θέλω να επαναλάβω την ισχυρή στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, πολιτική την οποία η Ελλάδα εισήγαγε στις προτεραιότητες της ΕΕ με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Η στήριξή μας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ένωση έχει δοθεί. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε διαβούλευση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε να ληφθεί θετική απόφαση στην Ένωση προς αυτή την κατεύθυνση το συντομότερο δυνατόν.

Οπωσδήποτε, εννοείται ότι εκ μέρους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να μειωθεί η ένταση των προσπαθειών για την εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως επίσης εννοείται ότι εκ μέρους της Ελλάδας θα υπάρχει ένα ισχυρός υποστηρικτής σε αυτές τις προσπάθειές της»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ