today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Διεθνές ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες

Στην Αθήνα καταφθάνουν την επόμενη εβδομάδα διεθνείς οίκοι, ενώ πραγματοποιούνται σειρά road shows, στα οποία θα συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Η διεθνής συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή και τρεις συστημικές τράπεζες προετοιμάζονται για την έκδοση ομολόγων (Tier II) στο α’ τρίμηνο του 2020.
H Αlpha Bank έχει, ήδη, προαναγγείλει την έκδοση ομολόγων μέχρι 800 εκατ. ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναλόγως θα κινηθούν και Πειραιώς – Εθνική, ώστε να δημιουργήσουν μαξιλάρι κεφαλαίων, με χαμηλά επιτόκια. Εκτιμάται ότι οι τρεις τράπεζες θα αντλήσουν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Το θετικό κλίμα αποτυπώνεται και στον ξένο Τύπο, καθώς οι αναλυτές συστήνουν στους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά τραπεζικά ομόλογα.
«Οι αναλυτές της HSBC παραπέμπουν στο ότι το οικονομικό κλίμα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε στην Ελλάδα. Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας οικονομικά φιλικής συντηρητικής κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο καλυτέρευσαν, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, οι μακροοικονομικές προοπτικές, από τις οποίες θα πρέπει να ωφεληθούν και οι τράπεζες.
Ακόμη και αναλυτές της JP Morgan και της Deutsche Bank είναι θετικά διακείμενοι απέναντι στις ελληνικές τράπεζες (…) αλλά και οι αναλυτές της Bank of America Merill Lynch ανακάλυψαν τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική Handesblatt.
Συμπληρώνει οτι μετά από μακρά διακοπή συμπεριέλαβαν και πάλι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κατάλογο των τραπεζών, υπό παρακολούθηση και συστήνουν στους επενδυτές ομόλογα της Eurobank. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για την πρώτη τράπεζα, που θα καταφέρει, ήδη από το 2021, να μειώσει κάτω από το 10% το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται για τις τιτλοποιήσεις, αλλά και για τις μετοχές των τραπεζών.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα NPEs, οι επενδυτές επικεντρώνουν τα ενδιαφέρον τους σε αυτά, καθώς δημιουργούν μια καινούργια αγορά και επιπρόσθετα η διαχείριση τους διαμορφώνει τη γενικότερη εικόνα των τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ