today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τι σηματοδοτεί η αυστηρή Κυβερνητική γραμμή στο Μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση επέλεξε τη στιβαρή γραμμή στο μεταναστευτικό σκληραίνοντας της στάσης της και σηματοδοτώντας ότι πλέον η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι:

Η στρατηγική της κυβέρνησης προς τα έξω, βασίζεται κατ αρχήν στη διεθνοποίηση  του ζητήματος και στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Επισημαίνεται η ανάγκη υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, ενίσχυσης του ρόλου της Frontex, αλλαγής του πλαισίου του Δουβλίνου, διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, αλλά και δίκαιης κατανομής των βαρών.

Στο εσωτερικό η πολιτική της στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες. Εκπονήθηκε -και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη- σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του  Πρωθυπουργού  συγκροτημένο σχέδιο το οποίο προβλέπει: Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, Λειτουργία κλειστών κέντρων σε νησιά. Και  άμεσες επιστροφές. Ψηφίστηκε ήδη ο νόμος για την επίσπευση και την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και  προχωρά η δημιουργία  κλειστών κέντρων. Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα, αλλά και διότι πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο. Να καταλάβουν -όπως τόνισε κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός- πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε έναν διακινητή για τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν.

Οι άμεσοι στόχοι στο προσφυγικό

Το Στρατηγικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού κρίσης προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης: Βραχυπρόθεσμα, επανέρχεται ο έλεγχος και η ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα, υλοποιείται σειρά δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά και να θωρακιστεί η χώρα, απέναντι σε παρόμοιες μελλοντικές απειλές, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται, ήδη, σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με τη μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών, από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Η δεύτερη φάση του μεταναστευτικού

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίστηκαν 5 +1 δράσεις. Αφορούν:

1: Τα ασυνόδευτα παιδιά. Ορίζεται Εθνικός Συντονιστής και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό.
2: Τις Μ.Κ.Ο.. Καθορίζεται πλαίσιο υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένα  κριτήρια, που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.
3: Το άσυλο και τις επιστροφές. Ψηφίστηκε ο νόμος για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.
4: Την κατασκευή και επέκταση κλειστών δομών σε νησιά.
5: Τα ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών.Και
5+1 Την εξασφάλιση-στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Σε ποια νησιά πρόκειται να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα;

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι: Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.  Θα έχει χωρητικότητα 5.000 με δυνατότητα επιπλέον προσώπων. Στη Χίο κλείνει  η υπάρχουσα δομή και  δημιουργείται νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί όπως και η προηγούμενη και θα έχει την ίδια χωρητικότητα. Στη Σάμο, κλείνει η υπάρχουσα δομή, ενώ η υπό κατασκευή δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Θα έχει, επίσης την ίδια χωρητικότητα. Στην Κω, η υπάρχουσα δομή γίνεται κλειστή, και θα λειτουργήσει ως  Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Θα έχει χωρητικότητα: 2.000 με δυνατότητα επιπλέον προσώπων.Στη Λέρο, η υπάρχουσα δομή μετατρέπεται σε κλειστή και θα λειτουργήσει ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Θα έχει χωρικωρητικότητα 1.000 προσώπων. Πιο έτοιμη είναι η δομή που δημιουργείται στην Σάμο και εκτιμάται ότι. πριν ολοκληρωθεί ο Χειμώνας θα γίνουν τα εγκαίνιά της. Οι υπόλοιπες δομές θα έχουν ολοκληρωθεί στους έξι πρώτους μήνες του 2020.

Ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων

Στόχος είναι να υπάρχουν δυνάμεις και μέσα, σε ένα ενιαίο σύνολο, υπό ενιαία διοίκηση, που να εφαρμόζουν κοινές διαδικασίες, στο πλαίσιο ενός κοινού επιχειρησιακού σχεδίου.  Καταρτίζεται, ήδη, το νομικό πλαίσιο, για τη συγκρότηση αυτού του φορέα.  Έχει προγραμματιστεί η ενίσχυσή του, με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά. Έχουν, ήδη, διατεθεί 14 εκ. ευρώ, ως πιστώσεις για την αγορά υλικών, που  απαιτούνται,για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό. Έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες, για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) το οποίο, είχε ξεκινήσει το 2014 και προβλεπόταν να μπει  σε πλήρη λειτουργία, τον Αύγουστο του 2022. Αυτό, στον κυβερνητικό  σχεδιασμό δεν είναι αποδεκτό και ως εκ τούτου επιταχύνονται οι διαδικασίες. Επιπλέον, με προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, η ένωση εφοπλιστών προσφέρει 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις επιχειρησιακές  προδιαγραφές.

Στήριξη των τοπικών κοινωνιών

Η Κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες:
1.Παρατείνονται έως το τέλος του 2020 οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές Φ.Π.Α. για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
2. Βελτιώνονται οι δομές Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες.
3. Δεσμεύεται  η Κυβέρνηση να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/Κ.Υ.Τ..
4. Δημιουργείται, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.Και αυτό αφορά όλους τους Δήμους και στα νησιά και στην ενδοχώρα, που θα σηκώσουν ή που σηκώνουν ήδη το βάρος, για πρόσφυγες και μετανάστες.

Επιστροφές παράνομων μεταναστών

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 67.000 αιτήσεις ασύλου που περιμένουν να διευθετηθούν.

Επίσης, 15.000 αιτήσεις βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο διαχείρισής τους. Γι’ αυτό επισπεύσθηκε η ψήφιση του νόμου που θα επιταχύνει τις διαδικασίες και σχεδιάστηκε η πρόσληψη 500 ανθρώπων, που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες ασύλου. Σε 4,5 χρόνια υπήρξαν 1.806 επιστροφές. Η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τις επιστροφές, με στόχο τα τρία χρόνια αναμονής να γίνουν  τρεις μήνες.

Μια διαφορετική πολιτική από την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη

Οι αποφάσεις που  ήδη εφαρμόζονται δείχνουν ξεκάθαρα την αλλαγή πολιτικής. Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.Γίνονται προσλήψεις προσωπικού για τις υπηρεσίες ασύλου και τη συνοριοφυλακή. Προχωρά η συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων. Δόθηκαν τα 14 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια υλικών. Προχωρούμε στη δημιουργία κλειστών δομών. Και όλα αυτά λειτουργούν μαζί για να ελεγχθεί το πρόβλημα. Υπάρχει πλέον συγκεκριμένη κεντρική στρατηγική και όλα κουμπώνουν πάνω σ’ αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ