today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Μπ.Μπορίσοφ προς Σκόπια: Μη διαστρευλώνετε την Ιστορία αν θέλετε ένταξη στην Ε.Ε.

Παρέμβαση του Βούλγαρου Πρωθυπουργού στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε. είχαμε χθες με την εμμονή των Σκοπιανών να συνεχίζεται ως προς την ταυτότητα και την ιστορία τους. Να σημειωθεί ότι μετά τη συμφωνία των Πρεσπών οι Σκοπιανοί αυτοαποκαλέστηκαν “Μακεδόνες” διεκδικώντας μειονότητα εντός της βουλγαρίας καθώς και την Ιστορία της, θεωρώντας ότι ο δήθεν “μακεδονικός πληθυσμός” βρισκόταν υπό βουλγαρική κατοχή καθ όλη την περίοδο πριν την ανεξαρτητοποίησή του.

«Είχα χθες συναντήσεις με αρχηγούς των αδελφικών κομμάτων, συναντήθηκα και με τον αρχηγό του κόμματος VMRO-DPMNE Μίτσκοφσκι, καθώς επίσης με τον Αλβανό ομόλογό μου. Ο Μίτσκοφσκι δήλωσε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι η ένταξη της “Βόρειας Μακεδονίας” στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί προτεραιότητα του VMRO-DPMNE.

Για να προχωρήσει, ωστόσο, μια χώρα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ όλα τα βασικά κόμματα και οι θεσμοί του κράτους πρέπει να το έχουν δηλώσει σαφέστατα και να το έχουν συνειδητοποιήσει. Η “Βόρεια Μακεδονία” πρέπει επίσης όχι απλά να ξεχάσει την αντιβουλγαρική ρητορική, αλλά και να είναι πεπεισμένη ότι αυτή η ρητορική δεν είναι αληθινή.

Όταν κάποιος πει ότι η Βουλγαρία ήταν «φασιστική κατοχική δύναμη» αυτό σημαίνει ότι η Βουλγαρία δεν θα έπρεπε να βοηθάει καθόλου τη Βόρεια Μακεδονία.

Δεν ήμασταν κατοχική δύναμη οποιασδήποτε χώρας και η ιστορία δεν πρέπει να διαστρεβλώνεται. Τότε ο φασισμός είχε πλημμυρίσει ολόκληρη την Ευρώπη και δεν θα αποδεχθώ τον χαρακτηρισμό της Βουλγαρίας ως φασιστικής». 

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ μιλώντας στους Βούλγαρους δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Πέμπτη στο Ζάγκρεμπ.

«Σημαντική είναι η ανάγνωση της ιστορίας. Η ανάγνωση της ιστορίας είναι τέτοια όπως τη θεωρούν οι ιστορικοί και τέτοια όπως εμείς την κατανοούμε από αιώνες. Μεγάλες βουλγαρικές πόλεις λέγονται Γκότσε Ντέλτσεφ και Σαντάνσκι. Επομένως αν η “Βόρεια Μακεδονία” θέλει να προχωρήσει μπροστά πρέπει να συμφωνεί με τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά τα έχω δηλώσει σαφέστατα σε διμερείς συναντήσεις, αλλά και εχθές στο συνέδριο. Ελπίζω να τηρηθούν στο μέλλον» είπε ακόμα ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ