today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Έκθεση Πενταγώνου: Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία ενίσχυσε τον ISIS

Το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε χθες την τελευταία περιοδική τετράμηνη έκθεση προς το Κογκρέσο, του Γενικού Επιθεωρητή Glenn A. Fine, σχετικά με την πορεία της αμερικανικής επιχείρησης καταπολέμησης του ISIS στη Συρία και το Ιράκ με την ονομασία «Operation Inherent Resolve». Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία και εκτιμήσεις, κυρίως της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου, DIA (Defense Intelligence Agency).

Σύμφωνα με την έκθεση, η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, μετά την απόφαση του προέδρου Trump να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή, τραυμάτισε τη σχέση των ΗΠΑ με τον κύριο σύμμαχό τους στην περιοχή (Κούρδοι-SDF), ενώ ενίσχυσε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) το οποίο προετοιμάζει νέα σχέδια για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Βασικά σημεία της έκθεσης σχετικά με τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν ως εξής: Tο ISIS εκμεταλλεύτηκε την τουρκική εισβολή και την επακόλουθη απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ για την ανασύνταξη των δυνατοτήτων και των πόρων του στη Συρία και για την ενίσχυση της ικανότητάς του να προγραμματίζει επιθέσεις στο εξωτερικό…Η μείωση της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής πίεσης, πιθανότατα θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο και χώρο στο ISIS για να διευρύνει την ικανότητά του να διεξάγει επιθέσεις με στόχο τη Δύση και να παράσχει υποστήριξη στα παγκόσμια τρομοκρατικά δίκτυα… H εξόντωση του ηγέτη Abu Bakr al-Baghdadi δεν θα  βλάψει σημαντικά το ISIS το οποίο πιθανότατα θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του. Επίσης δεν θα βλάψει την παγκόσμια συνοχή του και την τρέχουσα πορεία του…H τουρκική επίθεση θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή….Η εισβολή εκτόπισε 215.000 άτομα. Μερικοί έχουν επιστρέψει στα  σπίτια τους αλλά τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 99.200 παραμένουν εκτοπισμένοι ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 14.000 μετακινήθηκαν προς το Ιράκ.

Μπορείτε να δείτε εδώ την 100-σέλιδη έκθεση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ