today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Βουλγαρία: Καταγγελίες για απόπειρα δημιουργίας “Μακεδονικής Μειονότητας”

Η συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι κάθε μέρα προκαλεί πρόσθετες αναταράξεις στις σχέσεις των Σκοπίων με τις γειτονικές τους χώρες.

Το θράσος των Σκοπιανών δεν έχει όρια, αφού μετά την κατοχύρωση της “Μακεδονικής εθνότητας” που τους προσέφερε η συμφωνία, τώρα -μέσω ΜΚΟ- επιδιώκουν την αναγνώριση  “Μκεδονικής μειονότητας” και εκτός των συνόρων της χώρας.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας και Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ υπέβαλε καταγγελία στο Γενικό Εισαγγελέα Σωτήρ Τσάτσαροφ αναφορικά με τη δράση δύο ΜΚΟ οι οποίες, σύμφωνα με τον Καρακατσάνοφ, επιδιώκουν την αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον Καρακατσάνοφ, ο οποίος είναι και αρχηγός του κόμματος της συγκυβέρνησης VMRO, οι δραστηριότητες των δύο ΜΚΟ είναι παρόμοιες με εκείνη της οργάνωσης «ΟΜΟ Ilinden Pirin» η οποία έχει απαγορευθεί.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ΜΚΟ «Σύλλογος πολιτών για την προστασία θεμελιωδών ατομικών ανθρώπινων δικαιωμάτων» και «Αρχαίοι Μακεδόνες».

Στην καταγγελία του ο Καρακατσάνοφ επισημαίνει ότι ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη μιας εκ των δύο ΜΚΟ υπάρχουν ονόματα της διοίκησης της OMO Ilinden Pirin και παράλληλα ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα την παύση της λειτουργίας των δύο ΜΚΟ σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου περί νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η καταχώρηση των δύο ΜΚΟ στα σχετικά δικαστικά μητρώα έγινε στις αρχές του φετινού Αυγούστου στο Μπλαγκόεβγκραντ, ενώ στην επιχειρηματολογία  για την ίδρυσή τους, οι ιδρυτές τους αναφέρουν ότι θα υλοποιούν διάφορες δραστηριότητες υποστήριξης της «μακεδονικής» μειονότητας στη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, για τη ΜΚΟ «Σύλλογος πολιτών για την προστασία θεμελιωδών ατομικών ανθρώπινων δικαιωμάτων» ο Καρακατσάνοφ αναφέρει στην καταγγελία του ότι το καταστατικό του αναφέρει ως πολύ όμοιους στόχους με εκείνους της ΜΚΟ «’’Μακεδονικό’’ σωματείο για εθνική ανεκτικότητα» η οποία έλαβε δικαστική άρνηση καταχώρησής της το 2013 επειδή το Δικαστήριο του Μπλαγκόεβγκραντ έκρινε ότι οι δραστηριότητές της, σύμφωνα με το Καταστατικό της ΜΚΟ, στρέφονται κατά της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής και εθνικής ακεραιότητας του έθνους και είναι αντίθετες στο Σύνταγμα της Βουλγαρίας. Ο Καρακάτσάνοφ διευκρινίζει στην καταγγελία του πως στο καταστατικό της εν λόγω οργάνωσης αναφέρεται η προώθηση και η υπεράσπιση της ανύπαρκτης «μακεδονικής» μειονότητας στη Βουλγαρία.

Στην καταγγελία του, ο Καρακατσάνοφ επισυνάπτει και αντίγραφα των καταστατικών των ΜΚΟ «Σύλλογος πολιτών για την προστασία θεμελιωδών ατομικών ανθρώπινων δικαιωμάτων», «Αρχαίοι Μακεδόνες» και «’’Μακεδονικό’’ σωματείο εθνικής ανεκτικότητας», καθώς και δύο δημοσιευμάτων από την εφημερίδα «Νέα ‘’Μακεδονία’’» από το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ