today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Πολυτεχνείο: Πέρασε τον κάβο η κυβέρνηση

Το δόγμα «Νόμος και Τάξη» δοκιμάστηκε στην πράξη στον εορτασμό του Πολυτεχνείου και έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η  κυβέρνηση κέρδισε τις εντυπώσεις και το μεγάλο στοίχημα για κατάργηση του «άβατου της βίας και της ανομίας».

Του Κώστα Πασίση

Οι αστυνομικές δυνάμεις επικράτησαν κατά κράτος των αντιεξουσιαστών και των μπαχαλάκηδων, αποδεικνύοντας ότι έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το νόμο και να επιβάλλουν την τάξη, εφόσον έχουν την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας, που με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ζητούμενο.

Το ίδιο  σχέδιο θα εφαρμοστεί και στις εκδηλώσεις μνήμης για το χαμό του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου καθώς αυτή είναι και η οδηγία  του Μαξίμου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η επέτειος Γρηγορόπουλου είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης επειδή οι ταραχές και οι φωτιές στην Αθήνα τον Δεκέμβριο  του 2008 είχαν συγκλονίσει όλη τη χώρα.

Η ΕΛ.ΑΣ μέχρι τότε θα παραμείνει σε επιφυλακή, ενώ θα συνεχιστούν οι περιπολίες και οι προληπτικοί έλεγχοι στην ευρύτερη περιοχή των Εξάρχειων, αν και στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη περιμένουν αντιδράσεις  από τους αντιεξουσιαστές σε περιφερειακό επίπεδο, όπως έγινε με την επίθεση που εξαπέλυσε ο Ρουβικώνας στην οικία του Άδωνι Γεωργιάδη και τις μολότοφ στην Τροχαία Αγ. Παρασκευής.

Το μήνυμα πάντως που εκπέμπει το Μαξίμου είναι ότι  οι προεκλογικές δεσμεύσεις για πάταξη της ανομίας θα τηρηθούν μέχρι …κεραίας.

Ειδικά στο θέμα της ασφάλειας ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά καθώς οι πολίτες περιμένουν πολλά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο τομέα και αυτό αποτυπώνεται  στις μετρήσεις που έχει στη διάθεση της η κυβέρνησή.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια και όλα κυλήσαν ομαλά, γεγονός που πιστώνεται στην κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό σχέδιο πέτυχε γιατί  έγινε καλή προετοιμασία και χρησιμοποιήθηκε στο μέγιστο δυνατό βαθμό η σύγχρονη τεχνολογία που έπαιξε κομβικό ρόλο στην εξουδετέρωση των μπαχαλάκηδων.

Η εύρεση της γιάφκας στην ΑΣΟΕΕ, άφησε τους αντιεξουσιαστές χωρίς πολεμοφόδια, ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις σε διαμερίσματα και στις ταράτσες αφαίρεσαν  το όποιο εναπομείναν πλεονέκτημα στους κουκουλοφόρους. Οπότε η συντριπτική ήττα τους ήταν προδιαγραμμένη.

 

Ο Τσίπρας στη …μισή πορεία

Η είδηση, στον φετινό εορτασμό  δεν ήταν τόσο τα  αιματηρά επεισόδια, που δεν έγιναν όσο  η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα,  με  δερμάτινο μαύρο μπουφάν, τζιν και αθλητικά παπούτσια, στην καθιερωμένη  πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Βέβαια ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε  κοντά στο Χίλτον, αλλά τα μηνύματα του  αποκωδικοποιήθηκαν πλήρως.

Το Μαξίμου δεν έμεινε στον …χαρτοπόλεμο αλλά  …διάβασε την πολιτική-επικοινωνιακή κίνηση του, ως ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζουν θέλησε να …χαϊδέψει το αριστερό ακροατήριο του ενόψει συνεδρίου και  να επανασυνδεθεί με τα λαϊκά και κοινωνικά κινήματα. Και να δείξει ότι είναι έτοιμος για αντιπολίτευση …πεζοδρομίου.

Το σκληρό ροκ και η ακραία ρητορική και πόλωση είναι τακτική που ήδη ξετυλίγεται στο πολιτικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του εντός και εκτός Βουλής έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του για το είδος της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει.

Ταυτόχρονα πάντως με την …εξαφάνιση του από την πορεία, έστειλε και τα …διαπιστευτήρια του στις ΗΠΑ, ότι τα αντιαμερικανικά συνθήματα του παρελθόντος δεν τον αφορούν πλέον  και ήταν …παιδικές ασθένειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ