today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Η κυβέρνηση επενδύει στη συναίνεση με αφορμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Το «χαρτί» της συναίνεσης έριξε η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτακης στην  αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας για άλλη μια φορά το «καίει»  για ανούσιο αντικυβερνητισμό.

Του Κώστα Πασίση

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδειξε τις προθέσεις του από την αρχή  της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας καθώς απουσίαζε από τη σχετική συζήτηση την οποία άνοιξε με ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

Αν και στην έναρξη της διαδικασίας οι εισηγητές των κομμάτων κράτησαν χαμηλούς τόνους, στη συνέχεια το κλίμα δυναμιτίστηκε, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, που άρχισε τις κοινοβουλευτικές πιρουέτες, με την επιμονή του στην υιοθέτηση ερμηνευτικών δηλώσεων στις αναθεωρητέες διατάξεις.

Το άρθρο 32 του Συντάγματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών και το 54 για τη ψήφο των απόδημων, επιβεβαιώνουν το χάσμα απόψεων  που χωρίζει τα κόμματα, όσον αφορά την εύρεση μιας κοινής συνισταμένης για να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία, όσον αφορά το εκσυγχρονισμό του Συντάγματος της χώρας. Μια ευκαιρία που χάθηκε στο θέμα της  ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ, λόγω των γνωστών ιδεολογικών αγκυλώσεων της αριστεράς.

Διάσταση απόψεων προέκυψε- όπως αναμενόταν άλλωστε, χθες και στο άρθρο 3 για τα σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας.

Η ΝΔ πάντως παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική συνεννόηση των κομμάτων αναφορικά με τη  Συνταγματική Αναθεώρηση. Στο πλαίσιο αυτό η κυβερνητική πλειοψηφία έδειξε ότι είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία μέσω συγκέντρωσης υπογραφών.

Το θετικό αποτύπωμα της ΝΔ, όσον αφορά τη συναίνεση, φάνηκε και στο θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μιας διάταξης που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη Βουλή και ένα μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος προεκλογικά είχε δεσμευτεί για την υλοποίηση του.

Χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε χαρακτηριστικά «Σήμερα (χθες) κάνουμε το πιο σημαντικό, ουσιαστικό, ιστορικό βήμα προτείνοντας τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», τόνισε και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία για όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε με τη μεγάλη αυτή συνταγματική αλλαγή που θα θωρακίσει για πρώτη φορά τους αδύναμους συμπολίτες μας».

Η κυβέρνηση έχει εστιάσει  το πολιτικό ενδιαφέρον της στην υπερψήφιση του άρθρου 54 για την ψήφων των Ελλήνων του Εξωτερικού, καθώς υπάρχει ήδη διακομματική συνεννόηση η οποία όμως πρέπει να αποτυπωθεί και στο Σύνταγμα, για να έχει θετική κατάληξη το συγκεκριμένο εθνικό θέμα.

Η παρελκυστική τακτική που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση αυτές τις ημέρες στη διάρκεια των πολύωρων συζητήσεων στη Βουλή, είναι προάγγελος κακών μαντάτων αναφορικά με το πως θα διεξαχθεί η συζήτηση την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία με τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και των Πολιτικών Αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

Κυβερνητικοί βουλευτές σχολιάζοντας την μέχρι τώρα στάση του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «ιδεοληπτική» και μικροπολιτική προσέγγιση που δε συνάδει με το πνεύμα της συζήτησης.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν  οι ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Συνταγματική Αναθεώρηση έδειξε το πρόσωπο που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας για την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος. Μια τακτική που έγινε πιο εμφανής στην πορεία για το Πολυτεχνείο, όπου εκεί αποδείχτηκε ότι στην Κουμουνδούρου κάνουν ακόμη κουμάντο οι αριστερές μειοψηφίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ