Αποστάσεις των “53” από Τσίπρα για όνομα και ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ

168

Αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα παίρνουν οι «53» ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν ως κόκκινες γραμμές να μην αλλάξει όνομα το κόμμα αλλά και να διατηρηθεί η αριστερή ταυτότητά του.

Σε κείμενο-απόφαση της πανελλαδικής τους συνδιάσκεψης οι «53» τάσσονται κατά οποιασδήποτε αλλαγής η συμπλήρωσης του ονόματος του κόμματος διότι “μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις” και κάνουν, επίσης, κριτική και στον τρόπο που ασκείται η αντιπολίτευση.

Οι «53» κάνουν αυτοκριτική για “υποτονική και αμήχανη” πολλές φορές μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι λανθασμένα εστιασμένη στα σκάνδαλα του παρελθόντος, ενώ ζητούν να γίνει “σοβαρός και οργανωμένος απολογισμός”.

Στο κείμενο υπάρχουν και έμμεσες αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρας καθώς αναφέρει πως “στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχουν θέση μονοπρόσωπα όργανα και πρακτικές ξεπερασμένων αρχηγοκεντρικών κομμάτων», ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται ότι πρέπει «να αλλάξουμε τον ηγετικό συγκεντρωτισμό και να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες, τον ρόλο των μελών».

Τέλος, οι 53 διατυπώνουν ερωτήματα και για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ: “Θα παραμείνει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή θα μετασχηματιστεί σε μία θολή παράταξη του λεγόμενου προοδευτικού δημοκρατικού χώρου”, είναι ένα από αυτά. Ενώ σε άλλο σημείο διερωτώνται αν “θα διατηρήσει την ταυτότητά του, τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά ή ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» δεν χρειάζεται ταυτότητα, αξίες και ιδεολογία, κάτι σαν σούπερ μάρκετ που διαθέτει τα πάντα αλλά στην πραγματικότητα τα ασήμαντα, τα εφήμερα, της μόδας;”.