today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ιράκ: Διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο στο λιμάνι Ουμ Κασρ

Διαδηλωτές απέκλεισαν για άλλη μια φορά το λιμάνι Ουμ Κασρ κοντά στην Βασόρα στο Ιράκ, εμποδίζοντας την είσοδο των εργαζομένων και των φορτίων από τα δεξαμενόπλοια και μειώνοντας κατά 50% τις δραστηριότητες σε αυτό, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο πηγές του λιμένος.

Αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός του λιμανιού ως το απόγευμα οι δραστηριότητες σε αυτό θα σταματήσουν τελείως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το λιμάνι είχε προηγουμένως αποκλειστεί από τις 29 Οκτωβρίου ως τις 9 Νοεμβρίου, με μια σύντομη επανάληψη των επιχειρήσεων στο λιμάνι μεταξύ της 7ης και της 9ης Νοεμβρίου που ήρθη ο αποκλεισμός.

Το Ουμ Κασρ είναι το κύριο λιμάνι του Ιράκ στον Κόλπο. Από εκεί εισάγονται σημαντικές ποσότητες σιτηρών, φυτικών ελαίων και φορτία ζάχαρης στο Ιράκ, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων.

Ο προηγούμενος αποκλεισμός του λιμανιού Ουμ Κασρ είχε στοιχίσει στη χώρα περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια μόνον κατά την πρώτη εβδομάδα που είχε επιβληθεί από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε κάνει τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις αρχές Οκτωβρίου όταν ξεκίνησαν οι μαζικές κινητοποιήσεις στην Βαγδάτη και το νότιο Ιράκ οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στο Ιράκ από την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν το 2003.

Οι διαδηλωτές ζητούν την ανατροπή της πολιτικής τάξης, την οποία κατηγορούν για διαφθορά και την θεωρούν δέσμια ξένων συμφερόντων. Αυτοί έχουν στραφεί τώρα σε τακτικές πολιτικής ανυπακοής, όπως απεργίες, διακοπή της κυκλοφορίας και αποκλεισμούς λιμανιών ή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ