today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Η κόντρα του Σίσι με τον Ερντογάν!

Είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν με προσοχή τις διεθνείς εξελίξεις ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Σίσι, δεν έχει και τα καλύτερα των συναισθημάτων έναντι του Προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν, και αυτό οδηγεί μια σημαντική χώρα του Αραβικού κόσμου και μια υπολογίσιμη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι η Αίγυπτος, να διεξάγει ένα πόλεμο χαρακωμάτων με την Τουρκία. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Σίσι και το Κάϊρο έχει τη σθεναρή στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, με δεδομένο ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, συγκαταλέγει τον Σίσι ανάμεσα στους ηγέτες που θεωρεί προσωπικούς φίλους. Ακόμα πιο σημαντικό η Αίγυπτος και ο Πρόεδρος Σίσι, αποτελούν μέρος της τετραμερούς συνεργασίας, Ελλάδα, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Όταν πριν αρκετά χρόνια ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε συνάψει στενή σχέση με τον Σίσι, και δημιούργησε την τετραμερή συνεργασία Ελλάδος, Αιγύπτου, Ισραήλ, και Κύπρου, πέρασε στα χαμηλά και κανείς δεν είχε αντιληφθεί ότι η κίνηση αυτή είναι το μόνο δυνατό χαρτί που διαθέτει πλέον η χώρα, στο νέο, ιδιαίτερα πολύπλοκο σκηνικό ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Η επιρροή μάλιστα του Αντώνη Σαμαρά σε αυτό το εγχείρημα παραμένει εξαιρετικά ισχυρή με δεδομένο ότι η στενή προσωπική φιλία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, παραμένει ενεργή και ακμαία.

Προσφάτως το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, θα έχει “αρνητικά αποτελέσματα”, στις προσπάθειες καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους. Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί μια σειρά από διπλωματικά μέτρα που το Κάϊρο έχει πάρει για να δείξει την υποστήριξή του για τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, , συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης πλήρως διπλωματικών σχέσεων με το καθεστώς Άσαντ, και την πρωτοβουλία επαναφοράς της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο. Η υποστήριξη του Καϊρου, στο καθεστώς Άσαντ, συμβαδίζει με την εντατικοποίηση των παράνομων επιχειρήσεων έρευνας και γεώτρησης της Τουρκίας, στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και την αυξημένη επιχειρησιακή δραστηριότητα του Τουρκικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Κάϊρο αντιμετωπίζει ότι οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του.

Η υποστήριξη της Αιγύπτου και του Στρατηγού Σίσι, προς το καθεστώς Άσαντ έχει το πλεονέκτημα ότι δημιουργεί προβλήματα για την Άγκυρα και τον Ερντογάν, εκτός της Ανατολικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα να αποσπά σημαντικά την προσοχή της Τουρκίας, από άλλα μέτωπα.

Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την, επιτέλους, διαμόρφωση, μιας επιβεβλημένης νέας στρατηγικής ασφάλειας για την Ελλάδα, η οποία πρέπει άμεσα να προχωρήσει τη στενή συνεργασία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, στο επόμενο στάδιο, αυτό της πλήρους στρατιωτικής συνεργασίας. Η κίνηση αυτή θα έχει την πλήρη στήριξη της Ουάσιγκτον και θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα ένα εξαιρετικά δυνατό αντίβαρο αποτροπής στα όποια σχέδια απεργάζεται για το Αιγαίο και την Ελλάδα γενικότερα ο Σουλτάνος της Άγκυρας.

Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει, ρεαλισμό και αντιμετώπιση στη σωστή βάση των ονείρων ευρωπαϊκής ασφάλειας και τις φαντασιώσεις περί ευρωπαϊκών συνόρων. Έχει αργήσει επικίνδυνα για τη χώρα και το εθνικό συμφέρον η διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής με βάση τα νέα δεδομένα εθνικής στρατηγικής στο χώρο της ασφάλειας και το μονοπάτι μέσω Καϊρου και Ιερουσαλήμ, μέσω της υλοποίησης του οράματος του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αποτελεί μονόδρομο.

 

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ