today-is-a-good-day
19 C
Athens

Αντικαπνιστικός νόμος: Πρόστιμα έως 10.000 ευρώ στους παραβάτες

Από 100 έως 10.000 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, το κάπνισμα αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο απαγορεύονται σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ που προβλεπόταν με βάση τον νόμο του 2010 για καπνιστή που καπνίζει σε κλειστούς χώρους έγινε πλέον 100 ευρώ. Ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ό,τι έκτασης και εάν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Για κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης, καφετέριες, μπαρ άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ, μέχρι την 5η υποτροπή που επιβάλλεται χρηματική ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση αδείας.

Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπεύθυνους καταστήματος ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ σε κάθε υποτροπή.

Στα 1.500 ευρώ είναι το πρόστιμο για τον καπνιστή οδηγό ή επιβαίνοντα Ι.Χ. αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ