Το πολιτικό στοίχημα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την επέτειο του πολυτεχνείου

198
Αναρχικός προσπαθεί να κάψει την Ελληνική σημαία κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στην πορεία για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έγινε το 1973, στην περιοχή των Εξαρχείων, Αθήνα, Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018. Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Παρτίδα «σκάκι» για έμπειρους παίχτες θυμίζουν  έντονα οι εκατέρωθεν προετοιμασίες και οι αντιπαραθέσεις  κυβέρνησης και αξιωματικής  αντιπολίτευσης, αναφορικά με τις επετειακές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Του Κώστα Πασίση

Η Κυβέρνηση έχει σε προτεραιότητα της, να κυλήσουν όλα ομαλά, ειρηνικά  και κυρίως «αναίμακτα» και να κερδίσει η κανονικότητα. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην …«μπαχαλοποίηση» για να αποδημήσει το κυβερνητικό αφήγημα περί Νόμου και Τάξης και την Δευτέρα το πρωί να έχει τον πρώτο …λόγο.

Γνωρίζοντας ότι η εξίσωση του Πολυτεχνείου δεν είναι εύκολη υπόθεση, βάσει των επώδυνων εμπειριών των προηγούμενων ετών, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο την τελευταία βδομάδα προσπάθησε και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε να «απενεργοποιήσει» όλες τις πιθανές εστίες έντασης, με στοχευμένες επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ.

Κυρίως κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να αφήσει σε καμία περίπτωση, να ξεφύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου και η Αθήνα να μετατραπεί σε …Καμπούλ.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν επιστρατευθεί όλες οι απαραίτητες δυνάμεις και έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας για τέτοιες περιπτώσεις.

Χθες, πρώτη ημέρα του τριήμερου εορτασμού, το σχέδιο της Αστυνομίας λειτούργησε υποδειγματικά και η αντιπροσωπεία της Βουλής κατέθεσε στεφάνι στο πολυτεχνείο, χωρίς παρατράγουδα.

Η περιοχή ήταν πλήρως προστατευμένη και το ίδιο θα γίνει και το διήμερο. Η εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι οι δυνάμεις της αστυνομίας να επέμβουν άμεσα και έγκαιρα.

Όπως επισημαίνεται από κυβερνητικά στελέχη, «φέτος για πρώτη φορά μετα από πολλά χρόνια υπάρχει η πολιτική βούληση και πρόθεση για πάταξη της ανομίας αποφασιστικά».

Το Μαξίμου σε πολιτικό επίπεδο επιδιώκει να δείξει την ποιοτική και συνάμα  χαοτική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ για το πως χειρίζεται  τα ζητήματα της ασφαλείας. Και ότι οι καταλήψεις και οι γιάφκες με μολότοφ, λοστούς κα πέτρες δεν αντιμετωπίζονται ως «ακτιβισμός», όπως υποστηρίζουν ότι είναι πολλοί εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κυβέρνηση, όμως αυτές τις ημέρες όλοι απεύχονται κάποιο …ατύχημα, το διήμερο που ενδεχομένως  να τινάξει στον αέρα το σχεδιασμό της και το Μαξίμου να βρεθεί απολογούμενο, χωρίς αιτία.

Εκ διαμέτρου αντίθετη δείχνει να είναι η στρατηγική της Κουμουνδούρου η οποία …έτριψε με ικανοποίηση  τα χέρια της, μόλις εισέβαλαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην  ΑΣΟΕΕ και βουλευτές της  έσπευσαν στο σημείο για  …συμπαράσταση των μπαχαλάκηδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει …καθαρά. Από τη μια πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας μιλά δολίως  για τον κίνδυνο «προβοκάτσιας σε βάρος του κόμματος του», την ίδια στιγμή, όμως οι βουλευτές του με ακραίες εκφράσεις  και ρητορική ΣΥΡΙΖΑ του 3% υποδαυλίζουν τα πάθη και τις εντάσεις, ως να επιδιώκουν μια ρεβάνς από την κυβέρνηση για τις μέχρι τώρα ήττες που έχει υποστεί το κόμμα τους. Ενώ οι καταγγελίες τους για αυταρχισμό και αστυνομοκρατία στοχεύουν στην αναζωπύρωση των αντιδεξιών συνδρόμων, που έχουν χαθεί εδώ και δεκαετίες.

Η Κουμουνδούρου έχει δώσει εντολή γενικής κινητοποίησης. Βασική επιδίωξη της είναι να εμφανιστεί στην πορεία για το Πολυτεχνείο ως μια συμπαγής και διακριτή δύναμη, κυρίως για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την κακή πορεία των εγγραφών νέων μελών στη διαδικτυακή πλατφόρμα isyriza. Και σε καμία περίπτωση δε θέλει το κόμμα του 31,5%, να εμφανιστεί στο πεδίο της …μάχης με 2500-3000 οπαδούς.

Ένα εγχείρημα, όμως εξαιρετικά δύσκολο, καθώς μέχρι τώρα υπάρχει μεγάλη απροθυμία για συμμετοχή σε τέτοιες συγκεντρώσεις γενικότερα.