Η μείωση της ταχύτητας των πλοίων μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για τον άνθρωπο, τη φύση και το κλίμα, σύμφωνα με νέα έκθεση των Seas at Risk και Transport & Environment. Πρόκειται για πρόταση που υποστηρίζει και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Μία μείωση κατά 20% της ταχύτητας θα μείωνε τα αέρια του θερμοκηπίου, αλλά και τους ρύπους. Ταυτόχρονα, θα μείωνε τον υποβρύχιο θόρυβο κατά 66% και τις πιθανότητες συγκρούσεων με κητοειδή κατά 78%.
Οι διαπραγματευτές των Ηνωμένων Εθνών συζητούν αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο προτάσεις για την μείωση της ταχύτητας στη θάλασσα.
Η ναυτιλία παράγει περίπου το 3% του συνόλου των αερίων θέρμανσης – δηλαδή περίπου η ίδια ποσότητα που εκπέμπεται από τη Γερμανία. Ενώ η ναυτιλία δεν καλύπτεται από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, πέρυσι η βιομηχανία συμφώνησε να μειώσει εθελοντικά τις εκπομπές κατά 50% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008.
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών υποστηρίζει πρόταση, που έχει υποβάλει η Ελλάδα για μείωση της μέγιστης προωστήριας δύναμης των πλοίων, ως ένα άμεσα αποτελεσματικό βραχυπρόθεσμο μέτρο για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία.
Η ελληνική πρόταση
Στο πλαίσιο της υλοποίησης της Αρχικής Στρατηγικής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UN IMO) για την απεξάρτηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας από τον άνθρακα, η Ελλάδα, ως παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα με ηγετικό ρόλο, εισηγείται συγκεκριμένη πρόταση για ένα βραχυπρόθεσμο, κανονιστικό μέτρο (short-term prescriptive measure) για να βελτιωθεί με λειτουργικό τρόπο η ενεργειακή απόδοση των υπαρχόντων πλοίων. Η πρόταση πρόκειται να εξετασθεί στην ενδιάμεση συνάντηση της Τεχνικής Ομάδας Εργασίας του ΙΜΟ (11-15 Νοεμβρίου 2019).