today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Κ.Φρουζής: Με πίεσαν να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα

Απορρίφθηκε το αίτημα Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση μελών της επιτροπής

Διάρκειας 40 λεπτών ήταν η εισήγηση του Κωνσταντίνου Φρουζή ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Η εξέτασή του θα συνεχιστεί την προσεχή Πέμπτη, καθώς στη σημερινή του κατάθεση, δεν του υπεβλήθησαν ερωτήσεις.

Κατά την σημερινή πρώτη κατάθεσή του, ο κ. Φρουζής ευχαρίστησε την επιτροπή επειδή του δίνει την ευκαιρία να μιλήσει, δεδομένου όπως είπε, ότι ενώ του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, δεν έχει κληθεί μέχρι σήμερα να καταθέσει.

Φέρεται ακόμη να δήλωσε ότι ενώ του είχε ασκηθεί δίωξη, στη συνέχεια προσεκλήθη σε άτυπη συνάντηση με την προϊσταμένη της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, και παρουσία δύο επίκουρων εισαγγελέων του προτάθηκε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και να καταθέσει για τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Φρουζής προέβη στην καταγγελία ότι η Ελένη Τουλουπάκη τον πίεσε σε άτυπη συνάντηση να μιλήσει για δέκα πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Φρουζής σύμφωνα με πληροφορίες, περιέγραψε μια μυστική συνάντηση με την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της ιδίας, τον Μάιο του 2018.

Σύμφωνα με την περιγραφή του κ. Φροτζή, η συνάντηση η οποία φέρεται να κράτηση ένα τέταρτο, έγινε στο κτίριο της Εισαγγελία με παρουσία έξι ατόμων. Ο κ. Φρουζής φέρεται να  υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες ότι η κα Τουλουπάκη του πρότεινε να κάνει χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας του ποινικού κώδικα, αρκεί να μιλήσει για πολιτικούς.

Στην αρχή της κατάθεσής του επεσήμανε ότι ποτέ δεν έχει κληθεί από ανακριτικό ή δικαστικό όργανο για να καταθέσει για Novartis και πρόσθεσε ότι από το 2016, ταλαιπωρείται λόγω της υπόθεσης υφίσταται «μπούλινγκ».

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αντιπρόεδρος της NOVARTIS Hellas, είναι το πρώτο πρόσωπο που κλήθηκε να καταθέσει στην επιτροπή. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της NOVARTIS δεν έχει κληθεί σε κατάθεση, ενώ αρχειοθετήθηκε η υπόθεση για τα 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Τα μέλη της ειδικής επιτροπής, προσδοκούνε η κατάθεσή του να φωτίσει πράξεις της εισαγγελίας Διαφθοράς, και αν αυτές είχαν χαρακτηριστικά πίεσης, όπως αντίστοιχα έχει καταθέσει ο Νικόλαος Μανιαδάκης. Αναμένεται επίσης να ερωτηθεί, εάν υπήρξαν πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται με την προϊσταμένη της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, σε πρώτη φάση.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, χωρίς να έχει κληθεί ακόμα να καταθέσει ο κ. Φρουζής γι’ αυτό το θέμα», ανέφερε νωρίτερα απόψε πηγή της επιτροπής και τόνιζε ότι «δεν δικαιολογείται αυτός ο χειρισμός από εισαγγελικό λειτουργό».

Εκ των πραγμάτων, ο Κωνσταντίνος Φρουζής θα ερωτηθεί ποια πολιτικά πρόσωπα είχε συναντήσει και ποιο ήταν το αντικείμενο των συζητήσεων που είχε με πολιτικά πρόσωπα. Αναμένεται να ερωτηθεί για τη νομοθεσία που ίσχυε την περίοδο για την οποία διενεργείται έλεγχος, αλλά και για τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα.

Aπορρίφθηκαν τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του Δ. Παπαγγελόπουλου

Απορρίφθηκε από την ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης το αίτημα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να ανακληθεί η απόφαση της επιτροπής για την εξαίρεση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη. Η επιτροπή απέρριψε επίσης το αίτημα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για την εξαίρεση τριών μελών της επιτροπής για λόγους μεροληψίας, των κ.κ. Θανάση Πλεύρη, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προσέλθουν στη σημερινή συνεδρίαση οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης διευκόλυνε την εξέταση των αιτημάτων και ακολούθως την έναρξη της κατάθεσης του Κωνσταντίνου Φρουζή που αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για το αίτημα εξαίρεσης των κ.κ. Θανάση Πλεύρη, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου προηγήθηκε συζήτηση στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης αρνήθηκε ότι έχει βασιμότητα η μεροληψία ως λόγος εξαίρεσης του και τόνισε ότι η απόφαση εξαίρεσης των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη δεν έγινε για λόγους μεροληψίας αλλά γιατί, με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του μάρτυρα (σ.σ. οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλο έχουν προταθεί ως μάρτυρες) και στην ιδιότητα του εισαγγελέα, που απορρέει από την ιδιότητά τους ως μέλη της επιτροπής.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης είπε ότι ερευνώμενη υπόθεση είναι o ρόλος του κ. Παπαγγελόπουλου και όχι η υπόθεση Novartis. «Την όποια πράξη έχω κάνει για τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη, δεν αφορά στην ερευνώμενη υπόθεση, ούτε ο κ. Γεωργιάδης είναι μηνυτής στη συγκεκριμένη υπόθεση κατά του Παπαγγελόπουλου», είπε ο Θανάσης Πλεύρης για τη θέση του νομικού συμβούλου του Άδωνι Γεωργιάδη την εποχή που εκείνος ήταν υπουργός Υγείας. Για τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ο Θανάσης Πλεύρης είπε ότι «όσες φορές είδε τον κ. Φρουζή, τον είδε ως ΣΦΕΕ και όχι με προσωπική ιδιότητα. Ακόμη όμως και αν υπήρχε προσωπική ιδιότητα, δεν είναι λόγος εξαίρεσης, διότι είναι άλλη η ερευνώμενη απόφαση». Επίσης ο κ. Πλεύρης διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε ποτέ δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη, αναγνώρισε όμως ότι τον γνώριζε από το υπουργείο. Ο Θανάσης Πλεύρης επανέλαβε όμως ότι αν η επιτροπή, αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα, κρίνει ότι πρέπει να εξαιρεθεί από μέλος της, τότε εκείνος θα αποδεχθεί την απόφαση της επιτροπής.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είπε ότι η εξαίρεση του ζητείται για όσα είπε ως εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση που είχε γίνει στην Ολομέλεια για τη συγκρότηση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Σημείωσε επίσης ότι δεν ήταν πολιτική θέση αυτή που εξέφρασε αλλά η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής με βάση όσα διατυπώνονται στη δικογραφία.

Χωρίς Πολάκη και Τζανακόπουλο ξεκινά τελικά η Προανακριτική

Χωρίς την παρουσία του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρης Τζανακόπουλου ξεκινά τις εργασίες της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές του και ότι δεν θέλει να δώσει στη ΝΔ τη δυνατότητα να συνεχίσει παρελκυστικές τακτικές τις οποίες έχουν υιοθετήσει βουλευτές της για το υποτιθέμενο σκάνδαλο της σκευωρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ