today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

ΗΠΑ: Ο αμερικανικός στρατός θα παραμείνει στο Αφγανιστάν για αρκετά χρόνια ακόμη

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ εκτιμά πως η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν και άλλες ασταθείς χώρες θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας πως είναι προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον να γίνει αυτό.

Ο Μίλεϊ είπε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στο Αφγανιστάν εδώ και 18 χρόνια.

«Υποψιάζομαι ότι θα συνεχιστεί στο μέλλον για αρκετά ακόμη χρόνια» σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC και προβλήθηκε σήμερα.

Ο ίδιος τόνισε ότι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ο αρχικός λόγος που οι ΗΠΑ πήγαν στο Αφγανιστάν ήταν να διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα γίνει ποτέ ξανά καταφύγιο για τρομοκράτες, οι οποίοι θα επιτεθούν εναντίον των ΗΠΑ.

«Αυτή η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη» δήλωσε.

«Προκειμένου αυτή η αποστολή να στεφθεί με επιτυχία η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να μπορούν να συντηρούν από μόνες τους την κατάσταση ασφαλείας στο εσωτερικό, ώστε να αποτρέπουν τους τρομοκράτες να χρησιμοποιούν το έδαφός τους για να επιτίθενται εναντίον άλλων χωρών, ειδικά των ΗΠΑ».

Αναφορικά με τη Συρία, ο Μαρκ Μίλεϊ εξήγησε ότι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βρίσκονται στη χώρα και οι αμερικανικές δυνάμεις «θα παραμείνουν εκεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, διότι είναι προς το εθνικό συμφέρον μας να βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν».

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ απέφυγε να προσδιορίσει ακριβώς τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών, όμως, όπως είπε, «ίσως» να είναι «600», υπογραμμίζοντας ότι αν δεν συνεχιστεί η άσκηση πίεσης, το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να αναδυθεί εκ νέου στην περιοχή.

Οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως πει ότι είναι καιρός οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τον ρόλο τους σε διάφορες συρράξεις παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ