today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Πρωτοβουλίες της ΟΝΝΕΔ για τον αντικαπνιστικό Νόμο

Με πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ Ροδόπης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης εκδήλωση για τον αντικαπνιστικό Νόμο στην οποία τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Θράκη, ο καρδιολόγος Κωνσταντίνος Μάινας και ο πρόεδρος του ΟΕΒΕΣ Ανέστης Βαφειάδης, ενώ χαιρετισμό στα μέλη της νεολαίας απεύθυνε ο Υπεύθυνος Περιφερειακών Οργανώσεων Μένιος Κορομηλάς.

Στην εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν μέλη της ΟΝΝΕΔ από ολόκληρη τη Θράκη, αναπτύχθηκαν οι αλλαγές που επέρχονται με την εφαρμογή του νέου Νόμου, οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος τόσο για τους ενεργητικούς όσο και για τους παθητικούς καπνιστές και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους ίδιους τους πολίτες.

Δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη, του Κωνσταντίνου Μάινα, του Ανέστη Βαφειάδη και του Μένιου Κορομηλά ακολουθούν εδώ:

Παύλος Μαρινάκης: «Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, είναι πλέον επιβεβλημένη, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς δεν μπορούμε να αγνοούμε τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος στον οργανισμό μας και στους γύρω μας. Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει και ο Υπουργός Υγείας, ο νόμος δεν ενέχει τιμωρητική διάθεση αλλά κάθε άλλο μια δημιουργία αντικαπνιστικής κοινωνικής συνείδησης, με επίκεντρο το σεβασμό στη νέα γενιά, στις μητέρες, στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, στους ηλικιωμένους και όλων όσων δεν καπνίζουν και οι οποίοι υφίστανται τις δυσάρεστες συνέπειες του παθητικού καπνίσματος».

Κωνσταντίνος Μάινας: «Το κάπνισμα αποτελεί μια παγκόσμια επιδημία.Οι παθήσεις που σχετίζονται με αυτό είναι πολλές όπως καρδιαγγειακά νοσήματα νεοπλασίες παθήσεις των πνευμόνων ,μείωση της γονιμότητας. Παρόμοιοι είναι και οι κίνδυνοι από το παθητικό κάπνισμα. Ο αντικαπνιστικός Νόμος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για τη μείωση του καπνίσματος και άρα τη μείωση των νοσημάτων αυτών που σε μεγάλο ποσοστό οδηγούν σε σοβαρές αναπηρίες και το θάνατο».

Ανέστης Βαφειάδης: «Μία ακόμη προσπάθεια εφαρμογής ενός νόμου απέναντι σε όσους έως τώρα δε κατάφεραν να τελεσφορήσουν. Στο επίκεντρο για ακόμη μία φορά οι επιχειρήσεις εστίασης καφέ μπαρ και γενικότερου υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όλοι αναγνωρίζουμε τις επιστημονικές μελέτες και τους κινδύνους στην υγεία που εγκυμονεί τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα. Η αγορά έχει προτάσεις για την εφαρμογή του νόμου με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες στις επιχειρήσεις και τη βιωσιμότητα τους».

Μένιος Κορομηλάς: «Δεν ήταν η ανεπαρκής νομοθεσία που εμπόδιζε του Έλληνες τόσο καιρό να συμβαδίσουν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ήταν η έλλειψη σεβασμού στους νόμους, πολλές φορές από τους ίδιους τους κυβερνώντες. Τρανταχτό παράδειγμα η εικόνα του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας το 2016 να καπνίζει σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιούνταν στο Υπουργείο Υγείας, αδιαφορώντας για τους γύρω του».

Αναμφίβολα, το κάπνισμα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια Υγεία μιας και κάθε χρόνο περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τις βλαβερές επιπτώσεις του. Ωστόσο, πέρα από τους προφανείς λόγους που εξυπηρετεί η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν είναι μόνο θέμα υγείας αλλά και θέμα πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ