today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ε.Μακρόν: Ας φανούμε «αντάξιοι» της «υπόσχεσης» που δόθηκε πριν από 30 χρόνια

Πριν μεταβεί αύριο, Κυριακή, στο Βερολίνο, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα, ανήμερα της επετείου της πτώσης του Τείχους, με μήνυμά του που ανήρτησε στα γαλλικά και τα γερμανικά στο Twitter, να φανούμε «αντάξιοι» της «υπόσχεσης» που δόθηκε πριν από 30 χρόνια.

«Πριν από 30 χρόνια, το Τείχος του Βερολίνου δεν έπεσε. Το έριξε το θάρρος χιλιάδων γυναικών και ανδρών που είχαν πάθος για την ελευθερία. Άνοιξαν τον δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας και την ενότητα της Ευρώπης», χαιρέτισε ο γάλλος πρόεδρος.

«Ας αρθούμε στο ύψος του θάρρους τους και ας φανούμε αντάξιοι της υπόσχεσής τους», κάλεσε.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα μεταβεί αύριο βράδυ στη Γερμανία για ένα δείπνο με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέκρελ και τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο στο οποίο αφηγείται πώς έμαθε την είδηση στις 9 Νοεμβρίου 1989, ενώ έκανε μάθημα στο Sciences Po, το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο οποίο φοιτούσε: «όλοι σηκώθηκαν από τη θέση τους, όλοι χειροκρότησαν, όλοι αγκαλιάσθηκαν (…) Φέρνω στον νου μου μια γιορτή».

«Το γεγονός ότι μέσα σε τόσο λίγο χρόνο και με τόσο ειρηνικό τρόπο μπόρεσε να συμβεί αυτή η εξαφάνιση του Τείχους και μετά αυτή η γερμανική επανένωση είναι πράγματι κάτι καταπληκτικό», υπογράμμισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ