today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Τέσσερις ηχηρές παρεμβάσεις που τάραξαν τα νερά της Κυβέρνησης

Τα δικά τους μηνύματα, ο καθένας από τη «σκοπιά» του, έστειλαν με παρεμβάσεις τους, ο Κώστας Καραμανλής, o Μιχ. Χρυσοχοΐδης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μάκης Βορίδης, τις τελευταίες μέρες σε μια περίοδο που το μεταναστευτικό «σκεπάζει» σχεδόν όλη την επικαιρότητα.

Του Κώστα Πασίση

Τέσσερις παρεμβάσεις που ήχησαν με διαφορετικό τρόπο η κάθε μια στους κυβερνητικούς κύκλους, προκαλώντας νέο γύρο συζητήσεων για το ρόλο και τη σκοπιμότητα τους.
Εντυπωσιακή ήταν και η νέα εμφάνιση, με ομιλία εκτός ελληνικών συνόρων, του Κώστα Καραμανλή.

Ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε στο City του Λονδίνου, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, και επιβεβαίωσε όσους πιστεύουν ότι κάνει μια δυναμική πολιτική επανεκκίνηση, διεκδικώντας ένα διακριτό ρόλο, στο πολιτικό σκηνικό, χωρίς όμως να είναι ευδιάκριτος ακόμη, ο απώτερος σκοπός του, αν υπάρχει φυσικά.

Ο Κωστας Καραμανλής μίλησε για τις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις, χαμηλώνοντας όμως τον πήχη σε σύγκριση με το δυναμισμό που είχε η πρόσφατη τοποθέτηση του στη Θεσσαλονίκη. Ίσως γιατί στο βροχερό Λονδίνο, το ακροατήριο δεν ήταν το ίδιο… θερμό με αυτό της συμπρωτεύουσας.

Αναφερόμενος δε στο μεταναστευτικό υιοθέτησε πλήρως τη γραμμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε όταν αναφέρθηκε στις παγκόσμιες προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι «Καμία χώρα, καμία κυβέρνηση, πόσο μάλλον πολιτικό κόμμα, δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της. Είναι ώρα να καθίσουμε όλοι μαζί και να εστιάσουμε στα πραγματικά ζητήματα, να μάθουμε να συζητάμε και πάνω απ ‘όλα να συνεργαζόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μια αναφορά, που αν την απομονώσει κανείς, μπορεί να βρει ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η δήλωση που τάραξε περισσότερο τα …νερά και έφερε στο προσκήνιο νέα κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ήταν μια αναφορά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη ο οποίος μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο είπε ότι «Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης».
Μια ομολογία, που προκάλεσε σοκ και γενικότερα δεν ήχησε ευχάριστα στο σύνολο της κυβέρνησης.

Δεν είναι δυνατό μια ευρωπαϊκή χώρα, σοβαρή και υπεύθυνη όπως η Ελλάδα, με δέκα εκατομμύρια κατοίκους να μη μπορεί να διαχειριστεί 40000 και 50000 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
Αυτό ήταν ένα από τα πικρόχολα σχόλια που ακούσθηκαν εντός ΝΔ, για τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη ο οποίος βέβαια έχει χρεωθεί ένα από τα πιο καυτά χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης.
Ίσως να ήταν μια …άτυχη στιγμή για τον υπερδραστήριο υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

 

Αισθητή την παρουσία της, απρόσμενα, στο πολιτικό προσκήνιο έκανε και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, που στις τελευταίες εκλογές …μετανάστευσε από την Α Αθήνας στην αγαπημένη πόλη της, τα Χανιά και έμεινε εκτός κυβέρνησης από μια απόφαση-έκπληξη και ενδεχομένως και άδικη του Κυριάκου Μητσοτάκη, επενέβη στην κόντρα Κυρανάκη-Γιαννούλη.
Αποτέλεσμα αυτής ήταν να «αναστηθούν» -προφανώς προσωρινά- οι παιδικές ασθένειες της ΝΔ που τόσο καιρό ήταν εν υπνώσει, μετα από πολλές και επίπονες προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ωστόσο, όλα αυτά αναμένεται να τα επιλύσει άμεσα ο Πρωθυπουργός με την ομιλία του στην άτυπη συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ το ερχόμενο Σάββατο.

 

Τέλος, …εντύπωση έκανε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης ο οποίος με μια τηλεοπτική δήλωση του άνοιξε θέμα προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό γιατί είναι ο πρώτος πρωτοκλασάτος υπουργός που προτείνει τον Αντώνη Σαμαρά για το ύπατο αξίωμα της χώρας.
Το αν θα είναι όμως, ο Αντώνης Σαμαράς ο εκπρόσωπος της μεγάλης κεντροδεξιάς Παράταξης για το ύπατο αξίωμα της χώρας είναι ένα ζήτημα που ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης-όπως το διευκρίνισε άλλωστε – εξέφρασε την προσωπική του εκτίμση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ