today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου ο Μακρόν

Φωτιά στο σκηνικό του Ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας βάζει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, με συνέντευξη του στο περιοδικό “Economist”.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στη συνέντευξη αυτή, χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ, «εγκεφαλικά νεκρό», αμφισβητώντας τη βιωσιμότητα της  συλλογικής δέσμευσης ασφάλειας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην έλλειψη συντονισμού της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η συνέντευξη του κ. Μακρόν, διεξήχθη στις 21 Οκτωβρίου, λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, για την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη βόρεια Συρία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος προσπαθεί εδώ και χρόνια να πείσει τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν το όραμά του για την ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία».

Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, Αν Καρενμπάουερ,  απάντησε στην πρόσκληση την Τετάρτη ίσως με τον πιο κωμικό τρόπο και δεσμεύθηκε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας σε 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Κάτι για το οποίο πιέζει σθεναρά ο Αμερικανός Πρόεδρος, μέχρι το 2031. Ανακοίνωσε σχέδια για τη συγκρότηση εθνικού συμβουλίου ασφαλείας και ενθάρρυνε τη μεγαλύτερη χρήση του γερμανικού στρατού για την εξασφάλιση των στρατηγικών του συμφερόντων.

Η δήλωση βόμβα του κ. Μακρόν, σε συνδυασμό με την κινητικότητα του Βερολίνου, καθιστά την επόμενη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ – που θα σηματοδοτήσει την 70η επέτειο της συμμαχίας – και θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, κομβικής σημασίας.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, με τη δήλωση αυτή βάζει στο τραπέζι κάτι που εδώ και αρκετούς μήνες, ίσως και χρόνια, πολλοί ψιθυρίζουν στο παρασκήνιο, αλλά αρνούνται να το πουν δημόσια. Δηλαδή το πόσο χρήσιμο είναι πλέον το ΝΑΤΟ, στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και διαμορφώνονται με ραγδαίους ρυθμούς στο διεθνές σύστημα.

Η Ουάσιγκτον, ξεκάθαρα, ακολουθεί μια στρατηγική απεμπλοκής από το ρόλο της δύναμης η οποία πληρώνει σε χρήμα, υλικό, και ανθρώπινο δυναμικό, την ασφάλεια της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, πιέζει τους μέχρι σήμερα συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, να αναλάβουν αισθητά μεγαλύτερη ευθύνη σε επίπεδο χρηματοδότησης, αλλά και ανθρώπινου δυναμικού.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κάθε ευκαιρία που προκύπτει, αποδεικνύει ότι με το υπάρχων πλαίσιο, δεν αποτελεί σοβαρό παίκτη στον τομέα όχι μόνο της διεθνούς ασφάλειας, αλλά και στον τομέα της Ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Τρανή απόδειξη για το χάλι που επικρατεί, η αδυναμία των Βρυξελλών, αλλά και σημαντικών χωρών όπως η Γερμανία, αλλά και η ίδια η Γαλλία της οποίας ο Πρόεδρος κόπτεται τόσο πολύ για το θέμα, να αντιληφθούν ότι το μεταναστευτικό, είναι κρίσιμο θέμα εθνικής ασφάλειας για την Ευρώπη συνολικά.

Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, όπου μέχρι στιγμής η αντιμετώπιση του θέματος γίνεται επιδερμικά και δεν φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος των κινδύνων που εγκυμονούν για την ασφάλεια της χώρας.

Ένα επίσης κομβικό θέμα για την Ελλάδα σε μια προοπτική αποδυνάμωσης του ΝΑΤΟ, είναι οι επιπτώσεις που θα έχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με δεδομένη την επιθετικότητα και την αναθεωρητική στρατηγική που εφαρμόζει η Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος της Γαλλίας, με την πρωτοφανή για τα διπλωματικά δεδομένα δήλωσή του, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, και είναι πολύ πιθανό στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, να έχουμε πυροτεχνήματα που θα θυμίζουν την 4η Ιουλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ