today-is-a-good-day
19 C
Athens

Τοποθετήσεις εισηγητών κομμάτων επί του αθλητικού νομοσχεδίου

Με τις παρατηρήσεις των εισηγητών των κομμάτων, συνεχίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του υφυπουργείου Αθλητισμού. Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Ιωάννης Καλλιάνος υπερασπίστηκε το σύνολο του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι “είναι πρωταρχικός μας στόχος, αλλά και επιτακτική ανάγκη, η πάταξη της διαφθοράς στον αθλητισμό”. Ο εισηγητής της συμπολίτευσης στάθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις κατά της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων, αλλά και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του καταστατικού της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να ξηλώσει διατάξεις του αθλητικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιωάννης Μπουρνούς. «Είμαστε υπέρ της σύμβασης Μακόλιν, αλλά θα έπρεπε να τη φέρετε μόνη της», τόνισε ο κ. Μπουρνούς, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να επιστρέψει σε εποχές καταστολής και ότι παρεμβαίνει με φωτογραφικό τρόπο στις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών που είναι προγραμματισμένες για το 2020. Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, μέσω της μετατροπής της ΕΟΕ σε μη κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ., ο Δημήτριος Κωνσταντόπουλος εμφανίστηκε θετικός τόσο για την κύρωση της Σύμβασης Μακόλιν, όσο και στις διατάξεις κατά της βίας. Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς θητειών και τα όρια ηλικίας στις ομοσπονδίες, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι “η διάταξη περί ορίου ηλικίας δεν εμποδίζει τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες και την εκλογή στο Δ.Σ. ως απλά μέλη”. Ζήτησε δε από τους ίδιους τους παράγοντες των ομοσπονδιών να προωθήσουν και να κάνουν πράξη την ανανέωση. Ζήτησε διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην ΕΟΕ και κατέληξε λέγοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί της αρχής του νομοσχεδίου στην ολομέλεια, αφού γίνει και η ακρόαση των φορέων από την Επιτροπή (σ.σ. τη Δευτέρα 11/11, στις 13:00).

Για νομοσχέδιο που ενισχύει την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. Ζήτησε ιδιαίτερα την απόσυρση της διάταξης για την επικύρωση του νέου καταστατικού της ΕΟΕ, υποστηρίζοντας ότι “… μετά από 125 χρόνια λειτουργίας η ΕΟΕ ιδιωτικοποιείται και ανοίγει ο δρόμος, ώστε η κινητή και ακίνητη περιουσία της να πέσει στα νύχια επιχειρηματικών συμφερόντων”. Ο κ. Συντυχάκης χαρακτήρισε “πειραματικό σωλήνα για τη χρήση προσωπικών δεδομένων” τις διατάξεις που εισάγονται για την καταπολέμηση της βίας. Το ΚΚΕ είναι υπέρ της ανανέωσης προσώπων, τόνισε, προσθέτοντας όμως ότι δεν πατάσσονται έτσι τα φαινόμενα διαφθοράς.

“Μακάρι να κάνετε εσείς την έκπληξη και να νικήσετε το τέρας της διαφθοράς”, ανέφερε προς τον υφυπουργό Αθλητισμού ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, που έκανε ειδική αναφορά στον υποβιβασμό της Γιουβέντους στην Ιταλία και την υπόθεση του διαιτητή Χόιτσερ στη Γερμανία και αναρωτήθηκε αν στην Ελλάδα θα γινόταν κάτι ανάλογο. “Για την αντιμετώπιση της βίας δεν χρειάζονται νέοι νόμοι, μόνο η εφαρμογή τους”, επισήμανε ακόμη ο κ. Χήτας, ο οποίος έκανε λόγο για “φωτογραφικές διατάξεις για τους Βασιλακόπουλο, Διαθεσόπουλο, Σεβαστή και άλλους παράγοντες ομοσπονδιών”, για τους οποίους προέβλεψε ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας “… και πιθανότατα θα δικαιωθούν”.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να επιβάλει ασφυκτικό έλεγχο στον αθλητισμό και ότι στοχεύει σε συγκεκριμένα πρόσωπα. “Επιχειρείτε φωτογραφικά να αντικαταστήσετε τον κ. Βασιλακόπουλο και τον κ. Διαθεσόπουλο”, υποστήριξε η κα. Σακοράφα, που έκανε λόγο για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά την αναδρομική ισχύ των διατάξεων περί περιορισμού θητειών και ορίου ηλικίας στις ομοσπονδίες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ