today-is-a-good-day
13 C
Athens

Περισσότεροι από 100 “Ράμπο” της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκαναν έφοδο στις τράπεζες

Πάνω από 100 υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκαναν ταυτόχρονη έφοδο το πρωί σήμερα και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν εισαγγελική άδεια και σκοπός της εφόδου ήταν να αναζητήσουν στοιχεία που θα αποδείκνυαν την ενδεχόμενη συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών για την επιβολή των χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές. Η έφοδος έγινε στα κεντρικά γραφεία των ανώτατων διοικήσεων των τραπεζών και, απ’ ό,τι φαίνεται, απέκλεισαν τα γραφεία των ανωτάτων στελεχών, απαγορεύοντας την επικοινωνία με τους υπόλοιπους ορόφους.

Η στιγμή της εφόδου στα γραφεία των στελεχών
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπήκαν στα γραφεία των τραπεζιτών, τους ζήτησαν να σηκωθούν από τις θέσεις τους και άρχισαν να ψάχνουν τα πάντα -ακόμα και τα τηλέφωνά τους. Ταυτόχρονα άρχισαν να ψάχνουν στα κομπιούτερ των γραμματέων τους, τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και άνοιξαν ακόμα και τους φοριαμούς των στενών συνεργατών τους.

Η πρωτοφανής αυτή έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού θυμίζει, όπως λένε οι ίδιοι οι τραπεζίτες, αντίστοιχες πρακτικές των ελεγκτικών μηχανισμών άλλων χωρών που βλέπει κανείς σε ταινίες. Πράγματι, είναι η πρώτη φορά, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο περιστατικό στο παρελθόν, που η Επιτροπή Ανταγωνισμού εισβάλλει με οργανωμένο και μαζικό τρόπο σε διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, που έως τώρα έμοιαζαν με άβατο για το κράτος.

Η δυνατότητα ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής
Είναι επίσης πρωτοφανές ότι αυτή η κίνηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που σημειολογικά σπάει ένα ταμπού, έχει πολιτική κάλυψη, ακόμα και αν οι αρμόδιοι υπουργοί αρνούνται ότι είχαν γνώση της εφόδου. Πιθανότατα η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό αφήνει να υπονοηθεί ότι μια Ανεξάρτητη Αρχή, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποκτά τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου, χωρίς να χρειάζεται να πάρει την άδεια της εκτελεστικής εξουσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ