today-is-a-good-day
17 C
Athens

OTOE: Τα συνδικάτα δεν φοβούνται την τεχνολογική εξέλιξη

«Τα συνδικάτα δεν φοβούνται την τεχνολογική εξέλιξη, διεκδικούν, όμως, εύλογα, λόγο και ρόλο στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στους χώρους εργασίας κάθε κλάδου» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, σε εκδήλωση παρουσίασης έρευνας του ΙΝΕ/ΟΤΟΕ, με θέμα «νέες τεχνολογίες στις τράπεζες και επιπτώσεις στην απασχόληση», η οποία πραγματοποιήθηκε, απόψε, στη Θεσσαλονίκη.

«Ανοίξαμε έγκαιρα τη συζήτηση για το μέλλον του κλάδου και της εργασίας μας» ανέφερε ο κ. Κούκος και συνέχισε: «Το πρόβλημα δεν είναι οι νέες τεχνολογίες, αυτές καθ’ αυτές. Είναι με ποιον τρόπο θα αξιοποιηθούν προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής προόδου, για μια ανάπτυξη με δικαιοσύνη χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες».

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ επεσήμανε, ακόμη, ότι και στην υπόλοιπη ΕE, οι νέες τεχνολογίες έφεραν ανακατατάξεις στην απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο και πρόσθεσε:

«Στην Ελλάδα, όμως, που παραμένει 25η στους 28 της ΕΕ στη χρήση του διαδικτύου για τραπεζικές συναλλαγές, υστερεί δε σημαντικά σε ψηφιακές υποδομές, επενδύσεις και δεξιότητες, οι μειώσεις αυτές ελάχιστα συνδέονται με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Αντανακλούν κυρίως, τα προβλήματα επισφαλειών (κόκκινα δάνεια), τα οποία οι τράπεζες αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια, προκρίνοντας επιλογές συρρίκνωσης. Επομένως -και κατά το μεγαλύτερο μέρος τους- η τεχνολογική αλλαγή και οι πολλαπλές προκλήσεις είναι ακόμη μπροστά μας».

Ο κ. Κούκος υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός για το μέλλον στον κλάδο των τραπεζών πρέπει να έχει «στο επίκεντρο του, τον άνθρωπο», το ανθρώπινο δυναμικό, αναφέροντας μάλιστα ότι πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι στην πλειοψηφία τους οι νέοι προτιμούν, αντί της τεχνολογίας, την ανθρώπινη επαφή κατά τη συναλλαγή τους με την τράπεζα.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι η νέα εποχή, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δε φέρνει μόνο τεχνολογικές ανατροπές, αλλά «έχει και ισχυρές κοινωνικές διαστάσεις» προκλήσεις για όλους, μεταξύ αυτών και για τους εργαζόμενους, καθώς τίθενται σε κίνδυνο παραδοσιακές θέσεις εργασίας, μεταβάλλονται οι σχέσεις επιχείρησης – πελάτη, επηρεάζονται συστήματα εποπτείας, αμοιβής και διαχείρισης προσωπικού, ενώ και οι νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για απασχόληση απαιτούν κατάρτιση, εξειδίκευση, κά. Υπογράμμισε δε, ότι είναι απαραίτητη, όπως είπε, η διερεύνηση του νέου τοπίου που δημιουργεί η τεχνολογική εξέλιξη και στην κατεύθυνση προς την ψηφιακή τραπεζική, χαιρέτισε την έρευνα του ΙΝΕ / ΟΤΟΕ και πρόσθεσε:

«Πρώτιστο μέλημα της Ομοσπονδίας μας ήταν και παραμένει η διασφάλιση και η ποιοτική αναβάθμιση της εργασίας, σε όλες τις παραμέτρους και τις εκδοχές της, μέσα από μια ομαλή, ισορροπημένη και κοινωνικά υπεύθυνη μετάβαση στη νέα εποχή της ψηφιακής τραπεζικής».

Ο κ. Κούκος ανέφερε ότι «η έκταση και το περιεχόμενο αυτών των προκλήσεων» θα εξαρτηθούν από διάφορους παράγοντες, όπως, «το σταμάτημα της συρρίκνωσης και την επέκταση των δραστηριοτήτων του κλάδου», την «πλήρη ανάκτηση του κομβικού ρόλου του τραπεζικού συστήματος», από τους σχεδιασμούς των τραπεζών για επενδύσεις στην τεχνολογία και στο ανθρώπινο δυναμικό τους και από τη ρύθμιση του «άνισου» ανταγωνισμού των τραπεζών με έναν «αρρύθμιστο» τομέα εταιριών που παρέχει ψηφιακές ή και εξειδικευμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

«Οι προσπάθειες μας έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν με την προβολή τεκμηριωμένων διεκδικήσεων για την αναγκαία πληροφόρηση, τον διάλογο και την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή τραπεζική, στις διαπραγματεύσεις της πρόσφατης κλαδικής ΣΣΕ και επιχειρησιακών ΣΣΕ, με τις παρεμβάσεις μας σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων και μετασχηματισμού των τραπεζών, με την προσπάθεια μας να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Ελπίζω, ότι και οι τράπεζες, όπως και οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ