today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Νέα ντιλ φέρνει ο Πρωθυπουργός από την Κίνα

Και τρίτη απευθείας αεροπορική σύνδεση με πόλη της Κίνας είναι πλέον στα σκαριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την 4ήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ασιατική χώρα, κινέζικη αεροπορική εταιρεία εξέφρασε το ενδιαφέρον να εντάξει στο πρόγραμμα των δρομολογίων της και πτήσεις που θα συνδέουν την Αθήνα με την πόλη Τσένγκ Ντου.

Γράφει ο Νίκος Αρμένης από τη Σανγκάη

Η γνωστή ως πόλη των γλυκών ζώων Panda θα γίνει έτσι η τρίτη κατά σειρά που θα συνδεθεί αεροπορικά με τη χώρα μας μετά το Πεκίνο και τη Σανγκάη.

Από την πρωτεύουσα της Κίνας ήδη η Air China πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα τρία δρομολόγια προς την Αθήνα ενώ με την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σανγκάη το Σάββατο, η Juneyao Air ανακοίνωσε ότι από τον επόμενο Ιούνιο τα αεροπλάνα της θα πετάνε απευθείας από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αρχικά με ένα δρομολόγιο την εβδομάδα.

Μάλιστα, με δεδομένο το ολοένα αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα Κινέζων επισκεπτών προς τη χώρα μας, δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα ένα-δύο χρόνια να συνδεθεί και τέταρτη πόλη της Κίνας αεροπορικά απευθείας με την Ελλάδα.

Αυτές οι εξελίξεις δικαιώνουν ακόμη περισσότερο τις εκτιμήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σανγκάη όπου βρισκόταν μέχρι χθες, ότι είναι εφικτός ο στόχος μέχρι το 2021 οι Κινέζοι τουρίστες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα να εκτοξευτούν από τις 200.000 που ήρθαν φέτος στο μισό εκατομμύριο!

 

Πάνω από 315 συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στη Σανγκάη

Ο πρωθυπουργός στη Σανγκάη ηγήθηκε και της επιχειρηματικής αποστολής. Οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις που ανακοινώθηκαν, η απόφαση των μεγαλύτερων τραπεζών της Κίνας να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Αθήνα, η συμφωνία με την μεγαλύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεων στον κόσμο AliBaba, η ενίσχυση και επέκταση της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά με στόχο να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, και οι διακρατικές συμφωνίες που θα υπογραφούν επί ελληνικού εδάφους κατά την επικείμενη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζιπίνγκ είναι τα πιο εμβληματικά από όσα συμφωνήθηκαν αυτές τις τέσσερις ημέρες της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σανγκάη.

Με χαμόγελα επέστρεψαν από την Κίνα όμως και οι επιχειρηματίες που τον συνόδευσαν.  Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 315 συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με εκπροσώπους φορέων  και επιχειρήσεων της Κίνας κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ. 93 εκπρόσωποι 62 ελληνικών εταιρειών συμμετείχαν και έκλεισαν δεκάδες συμφωνίες. Πρόκειται για επιχειρήσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων που περιλαμβάνει την ενέργεια, τις κατασκευές, τα τρόφιμα και τα ποτά, τον τουρισμό, τα ακίνητα, τα φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τη ναυτιλία και την πολιτιστική βιομηχανία.

 

Κινέζικο ενδιαφέρον για την ΔΕΗ

Μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας, η China Development Bank, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μπει δυναμικά στη ΔΕΗ. Εκπρόσωπος της κινεζικής τράπεζας, η οποία μάλιστα δεν ήταν στην επίσημη λίστα των συμμετεχόντων στο φόρουμ, ζήτησε και είδε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάση. Η συνάντηση έγινε σε ξεχωριστό χώρο, κράτησε αρκετή ώρα και τροφοδότησε τα σενάρια που θέλουν την κινεζική τράπεζα να επιθυμεί την ανάμειξή της με τη ΔΕΗ στο πλαίσιο του σχεδιασμού για απολιγνιτοποίηση και ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ