today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

ΗΠΑ: Ο ανώνυμος πληροφοριοδότης στην έρευνα παραπομπής του Τραμπ θα επικοινωνήσει απευθείας με τους Ρεπουμπλικάνους

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος κατήγγειλε ανώνυμα (το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι) με τους Δημοκρατικούς να ενεργοποιούν την επίσημη έρευνα για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, προσφέρθηκε να επικοινωνήσει απευθείας με τους Ρεπουμπλικάνους στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις των δικηγόρων του.

Η αναφερόμενη επιτροπή έχει ηγετικό ρόλο στην διεξαγωγή της έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Η δήλωση του δικηγόρου Μαρκ Ζέιντ έγινε μετά τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων και του προέδρου Τραμπ για την αποκάλυψη της ταυτότητας του ανώνυμου πληροφοριοδότη, που στην συνέχεια, εξελίχθηκε σε μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος για τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι “έχουν προσπαθήσει να δημοσιοποιήσουν την ταυτότητα του πελάτη μας. [Μία τέτοια εξέλιξη] θα προκαλέσει προβλήματα για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογενείας του,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Ζέιντ στο Twitter.

Η είδηση για την εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τον πληροφοριοδότη να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά του, σε αντίθεση με την συνήθη πρακτική που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος από τις αμερικανικές αρχές.

“Ο πληροφοριοδότης σχημάτισε μία τόσο λάθος εντύπωση, ώστε ο ΙΔΙΟΣ θα πρέπει να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά του,” έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ σε μία ανάρτηση που έκανε στο Twitter χθες το πρωί.

Αργότερα, έξω από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε τον πληροφοριοδότη ως “άνθρωπο του Ομπάμα” και ως έναν απατεώνα. Ο ίδιος δήλωσε ότι “ο πληροφοριοδότης πρέπει να αποκαλυφθεί.”

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι η έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ από την Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών είναι άδικη για τον πρόεδρο Τραμπ, καταγγέλλοντας επίσης, ότι έχουν δεχτεί περιορισμούς στο πλαίσιο των ερωτήσεων που θέλουν να υποβάλλουν προς τους μάρτυρες που καταθέτουν στην έρευνα της παραπομπής.

Οι Δημοκρατικοί από την μεριά τους, τονίζουν ότι ή έρευνα διεξάγεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος Τραμπ είναι αντιμέτωπος με μία κλιμακούμενη πολιτική πίεση, καθώς η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων εξελίσσεται με κεντρικό ζήτημα το αν ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε βοήθεια από την Ουκρανία, καθώς ο ίδιος επιδιώκει την επανεκλογή του, από τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο του 2020.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών που ασκούν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να αρχίσουν τις δημόσιες ακροάσεις μαρτύρων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, τρεις αξιωματούχοι από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου δεν θα εμφανιστούν για να καταθέσουν μετά από σχετικό αίτημα των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.

Η έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ ενεργοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, μετά την καταγγελία που έκανε ανώνυμα, ένας αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος είχε ανησυχήσει από τις ενέργειες του προέδρου Τραμπ στο πλαίσιο των σχέσεων με την Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές ήταν παράνομες και έθεταν σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Καθώς, η αναφερόμενη έρευνα εισέρχεται στην έκτη εβδομάδα από την ενεργοποίησή της, μία κατάθεση του ανώνυμου πληροφοριοδότη επί τη βάσει των όσων υποστήριξε και τα οποία προέρχονται όχι από προσωπική του εμπειρία, αλλά από όσα του μεταβίβασαν άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αξιολογείται -κατά την περίοδο αυτή- ως μη σημαντική.

Οι Δημοκρατικοί που έχουν την ευθύνη διεξαγωγή της έρευνας έχουν από την έναρξή της, λάβει καταθέσεις -από πρώτο χέρι- κι από Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην μέλους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεξάντερ Βίντμαν.

Ο Βίντμαν περιέγραψε τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να ασκήσει πιέσεις στην Ουκρανία για την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, όπως επίσης και την διατύπωση ισχυρισμών για την συσχέτιση με την έρευνα αυτή, της χορήγησης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, οικονομικού ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δημοσιοποίηση μιας απομαγνητοφωνημένης περίληψης του επίμαχου τηλεφωνήματος της 25ης Ιουλίου 2019 μεταξύ των δύο προέδρων από τον Λευκό Οίκο έδειξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον πρόεδρο Ζελένσκι την διεξαγωγή της έρευνας για τους Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ που προεδρεύει στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα, ότι μία κατάθεση του ανώνυμου πληροφοριοδότη ενδεχόμενα να μην είναι απαραίτητη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ