today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Αναφορές σε Ξηρό και Κουφοντίνα στην Έκθεση του State Department για την Τρομοκρατία

Tο State Department έδωσε, στις 1.11.2019, στη δημοσιότητα την έκθεση Country Reports on Terrorism 2018, η οποία περιέχει τις αναλύσεις του για την τρομοκρατία σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε εταίρος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας το 2018 και βελτίωσε τα εργαλεία και την ανταλλαγή πληροφοριών για τους παράτυπους μετανάστες, που συνεχίζουν να εισέρχονται στη χώρα σε μεγάλους αριθμούς. Η Ελλάδα ενέκρινε νομοθεσία που επιτρέπει τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων PNR σε εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών βέλτιστων πρακτικών. Αμερικανικές και Ελληνικές δυνάμεις συμμετείχαν σε κοινή, μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση. Δεν υπήρξαν σοβαρά τρομοκρατικά επεισόδια στην Ελλάδα το 2018. Ωστόσο, εγχώριες ομάδες διενήργησαν σποραδικές επιθέσεις μικρής κλίμακας. Η Ελλάδα είναι μέλος του Διεθνούς Συνασπισμού για την Καταπολέμηση του ISIS.»

Σύμφωνα με την Έκθεση, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε στις 28 Νοεμβρίου την ευρωπαϊκή αντιτρομοκρατική οδηγία PNR, ευθυγραμμίζοντας την Ελλάδα με τις απαιτήσεις του προγράμματος Visa Waiver, το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα. Tα εθνικά δελτία ταυτότητας παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα σε αλλοιώσεις/παραχαράξεις, χωρίς ενσωμάτωση χαρακτηριστικών ασφαλείας, όπως ψηφιοποιημένη φωτογραφία και βιομετρικά στοιχεία.

Η Έκθεση καταγράφει κάποια περιστατικά βομβιστικών εκρήξεων την 13η και 27η Δεκεμβρίου 2018, και διάφορες «μικρής κλίμακας» εμπρηστικές επιθέσεις αναρχικών. Παράλληλα αναφέρεται σε συλλήψεις/καταδίκες «υψηλού προφίλ» τρομοκρατών (σύλληψη Αφγανού για κατοχή πυροκροτητών, καταδίκη Σύριου μέλους του ISIS, σύλληψη 14 συνεργατών Κωνσταντίνου Γιατζόγλου, καταδίκη Πόλας Ρούπα).

Η Έκθεση μνημονεύει και την 5 φορές χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα, παρά τις αντιρρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος στις 3.8 μεταφέρθηκε σε αγροτικές φυλακές. Ο Χ. Ξηρός μεταφέρθηκε σε φυλακή χαμηλότερου βαθμού ασφαλείας ενώ δεν έγινε δεκτή αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους για λόγους υγείας του Σ. Ξηρού.

Το πλήρες κείμενο της Έκθεσης μπορεί να αναζητηθεί εδώ:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ