Παρέμβαση του Λευκού Οίκου στην ΕΕ υπέρ της ένταξης των Σκοπίων

154
ΑΠΕ

Ηχηρή παρέμβαση του Λευκού Οίκου στην ΕΕ υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας την Πέμπτη. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου (12 Απριλίου 2020 οι πρόωρες γενικές εκλογές) ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωασιατικές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ από τα Σκόπια όπου είχε συναντήσεις με τον Ζόραν Ζάεφ (την Πέμπτη το πρωί), τον Στέβο Πενταρέφσκι και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ.

O υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος διεμήνυσε ότι «οι ΗΠΑ θα καταστήσουν σαφή την προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ στους ευρωπαίους εταίρους». «Η Αμερική είναι φίλος και εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και παραμένει δεσμευμένη σε αυτή τη σχέση και στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση η οποία περιλαμβάνει ένα δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» σημείωσε ο κ. Πάλμερ.

«Θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τέλους. Το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά» διαβεβαίωσε από πλευράς του την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, υπαναχωρώντας από προηγούμενες δηλώσεις του ότι θα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών εάν δεν ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι» δήλωσαν εξάλλου ο Ζόραν Ζάεφ και ο Τζουτζέπε Κόντε κατά την επίσκεψη του κ. Ζάεφ στη Ρώμη.