today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Μόσχα: Το ΝΑΤΟ αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία

Η στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει στο Κίεβο η βορειοατλαντική Συμμαχία επιδρά αποσταθεροποιητικά και προκλητικά στην κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας την επίσκεψη του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

«Η συμμαχία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται καταστροφικά, λειτουργεί όχι για την ειρήνευση, αλλά για την όξυνση, οι πρωτοβουλίες της συμβάλλουν στην αύξηση του βαθμού έντασης, όπως και με τις υποσχέσεις που δίνει στους Ουκρανούς του τύπου ‘το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα με το μέρος σας’. Είναι προφανής η αποσταθεροποιητική και προκλητική επίδραση που έχει η στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου στην κατάσταση στην Ουκρανία», επισήμανε η Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι η επίσκεψη των νατοϊκών έχει έναν σαφή στόχο , «να ενθαρρύνει τις ευρωατλαντικές επιδιώξεις του Κιέβου στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008», ενώ «οι προτροπές προς το Κίεβο να επιδιώξει να βρεθεί στις αγκάλες του ΝΑΤΟ, προκαλούν τον διχασμό της χώρας, βαθαίνουν τις νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη, συμβάλλουν στην άνοδο των διεθνοτικών και άλλων αντιθέσεων».

Οι νατοϊκοί, δήλωσε η Ζαχάροβα, αγνοούν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της ομάδας επαφών, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων του Μισνκ στην βάση του διαλόγου με τις αρχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε σήμερα ότι η ημερομηνία διεξαγωγής της τετραμερούς συνάντησης κορυφής για την επίλυση της διένεξης στην ανατολική Ουκρανία με την συμμετοχή της Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας, εξαρτάται από την Ρωσία.

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία προγραμματίζει να συμμετάσχει σε ευρείας κλίμακας ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα τον επόμενο χρόνο, οι οποίες θα διαρκέσουν τέσσερις μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ