today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Με τη λέξη «Νενικήκαμεν» στα χείλια..!

*Του Νίκου Αρμένη

Η μεγάλη ημέρα του Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού Μαραθωνίου, πλησιάζει!

Είμαστε όλο και πιο κοντά…! Όμως δεν περιμένουμε πως και πως μόνο τον αγώνα. Ξέρετε, ο Μαραθώνιός μας, ξεχωρίζει και για όσα συμβαίνουν πριν από την Κυριακή..

Αρχής γενομένης από την Τετάρτη που θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης Marathon Expo. Στεγάζεται κάθε χρόνο στο γήπεδο του TAE KWO DO, εκεί θα πάνε οπωσδήποτε όσοι αγωνιστούν στα 42.195 μέτρα ή σε κάποια από τις μικρότερες αποστάσεις για να πάρουν το νούμερό τους. Αλλά και όσοι δεν τρέξουν – καθώς βλέπετε υπάρχουν αρκετοί Έλληνες πια που έχουν αγωνιστεί αρκετές φορές στην Αυθεντική Διαδρομή και επιλέγουν φθινοπωρινούς μαραθωνίους και εκτός συνόρων – θα περάσουν από την έκθεση. Συνολικά από τους χώρους της μπορεί να περάσουν ακόμα και περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι! Το νούμερο είναι συγκλονιστικά μεγάλο αλλά καθόλου απρόβλεπτο. Η έκθεση του μαραθωνίου είναι ο …παράδεισος του δρομέα. Εκεί θα βρει τα πάντα. Ρούχα, παπούτσια, τζελάκια, ρολόγια, γυαλιά και κάθε λογής δρομικά αξεσουάρ. Από την έκθεση του μαραθωνίου δεν λείπει τίποτα δρομικό. Άσε που εκεί είναι και το ετήσιο ραντεβού των ωραίων «τρελών» με το τρέξιμο. Εκεί θα βρεθούμε, φίλοι, γνωστοί, γνώριμοι και μη… Εκεί για να συζητήσουμε για τον καιρό που θα κάνει την Κυριακή, τα παπούτσια που θα φορέσουμε, ποιες κάλτσες, τι θα φάμε, τι θα πιούμε και πώς θα κοιμηθούμε. Ιεροτελεστία!

Και δεν είναι μόνο η Marathon Expo που ξεχωρίζει τις ημέρες πριν τον αγώνα. Πρωτίστως είναι η τελετή αφής της φλόγας του Μαραθωνίου Δρόμου την παραμονή του Αγώνα στον Τύμβο των πεσόντων μαραθωνομάχων στο Μαραθώνα. Ένα τελετουργικό που διεξάγεται μόνο εδώ, σε αυτόν τον τόπο που γεννήθηκε ο Μαραθώνιος Δρόμος και που είναι ένα ακόμα στοιχείο που δικαιολογεί τον τίτλο «Αυθεντικός».

Κι έπειτα είναι και το Gala της AIMS. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μαραθωνίων Δρόμων υπό την προεδρία του σενιόρ Πάκο Μποράο τιμά έμπρακτα την Ελλάδα που χάρισε σε όλη την ανθρωπότητα αυτό το σπουδαίο αγώνισμα. Προπαραμονή του αγώνα και μόνο στην πατρίδα μας, η AIMS διοργανώνει το ετήσιο Gala βραβεύσεων των καλύτερων μαραθωνοδρόμων της χρονιάς, προσωπικοτήτων που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στον Μαραθώνιο Δρόμο, διοργανωτές μαραθωνίων που έχουν διακριθεί και ξεχωρίζουν αλλά και απλούς συλλόγους δρομέων που έχουν αφήσει τη δική τους σφραγίδα στο δρομικό κίνημα στο πέρασμα των ετών. Έτσι οι διοργανωτές των μεγαλύτερων και όχι μόνο, μαραθωνίων του πλανήτη και κορυφαίοι αθλητές του κόσμου βρίσκονται κάθε χρόνο τον Νοέμβριο στον τόπο μας και έπειτα μεταφέρουν το μήνυμα παντού: Ο Μαραθώνιος γεννήθηκε στην Ελλάδα, στη πόλη του Μαραθώνα!

Ναι, έχουμε ίσως την πιο δύσκολη διαδρομή. Με τις ανηφόρες της και με τις καιρικές συνθήκες συνήθως όχι και τόσο ιδανικές. Όμως πρόκειται για την αυθεντική διαδρομή, για τη μοναδική αυθεντική διαδρομή στον κόσμο που σε καλεί να την βγάλεις τρέχοντας στα βήματα του Αθηναίου οπλίτη για να φτάσεις στο Καλλιμάρμαρο με τη λέξη «Νενικήκαμεν» στα χείλια..!

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος-πολιτικός συντάκτης και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται στο ΑΠΕ και το one tv.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ