today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Αναδίπλωση Ζάεφ: Θα εφαρμόσουμε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μόλις 24 ώρες μετά τις δηλώσεις του περί μη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, προχώρησε σε στροφή 180 μοιρών μετά τις προειδοποιήσεις της Αθήνας ότι το «πάγωμα» της Συμφωνίας θα ενισχύσει την αντιπολίτευση στην Ε.Ε και θα επαναφέρει στο τραπέζι το ελληνικό βέτο, λέγοντας ότι θα εφαρμόσει πλήρως την Συμφωνία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας “Republika” ο κ. Ζάεφ ανασκεύασε τις χθεσινές δηλώσεις του υποστηρίζοντας πως η χώρα του θα εφαρμόσει στο ακέραιο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Περιέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών ως «τίτλο ιδιοκτησίας», η οποία εγγυάται «την εδαφική μας κυριαρχία και ακεραιότητα». Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι η αλλαγή του ονόματος εφαρμόζεται παντού και η αντιπολίτευση που δεν χρησιμοποιεί το νέο όνομα στέλνει το μήνυμα ότι δεν σέβεται το Σύνταγμα.

Ο Ζάεφ στη συνέντευξη Τύπου διέψευσε ότι η κυβέρνηση είχε λάβει πρόσκληση για ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση και δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη επιλογή της.

«Συνεχίζουμε οριστικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα κεφάλαια της Ε.Ε. είναι μέρος αυτής. Δουλεύουμε με επιτυχία στις αντιρρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά καθώς και και εκείνες που σημειώσαμε εμείς. Αναμένουμε ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει επίσης συγκεκριμένα βήματα, όπως την αντικατάσταση των οδικών σημάτων. Η πρόθεση είναι να στείλουμε ένα αναμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών χρειάζεται να εφαρμοστεί πλήρως γιατί φέρνει σ’ εμάς μία στρατηγική συνεργασία, κέρδη για τον νέο φίλο μας, τον νότιο γείτονα μας και ανοίγει πολλές προοπτικές», υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ.

«Οριστικά πορευόμαστε με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην οποία είναι ενσωματωμένα τα κεφάλαια (της ένταξης). Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά και τις οποίες εντοπίσαμε και εμείς. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των πινακίδων, είπε ο Ζάεφ.

«Ο στόχος μας ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα στην Ε.Ε. και όχι στον ελληνικό λαό ή τους πολιτικούς ότι πρέπει να δώσει προσοχή στην ανάγκη να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν», είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων προσπαθώντας να εξηγήσει  τις πρώτες δηλώσεις του.

«Τροποποιήσαμε το Σύνταγμα μας. Το νέο όνομα χρησιμοποιείται παντού, είναι μέρος της καθημερινότητας. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί. Αυτό στέλνει ένα σοβαρό μήνυμα ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και τι θα συμβεί εάν αναλάβουν την εξουσία; Άμεσα θα προκαλέσουν δύο, τρία νέα βέτο. Θεός φυλάξοι εάν συμβεί αυτό», κατέληξε ο κ. Ζάεφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ