today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

«Η Ελλάδα επέστρεψε» το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον αραβικό κόσμο

Σήμερα η 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδος στην Αθήνα

«Η Ελλάδα επέστρεψε». Με αυτό το κεντρικό μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σήμερα στους ηγέτες που θα λάβουν μέρος στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που διεξάγεται στην Αθήνα.

Του Νίκου Αρμένη

Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένος τα τελευταία χρόνια και που θα δώσει τη δυνατότητα στον Έλληνα πρωθυπουργό για μία ακόμη φορά να τονίσει στους εκλεκτούς συνομιλητές του ότι η χώρα μας κινείται πια σε σταθερή πορεία ανέλιξης.

Πατώντας πάνω στις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, όπως η ραγδαία υποχώρηση του κόστους δανεισμού, η αναβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poor’s, η απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του Δ.Ν.Τ και οι υψηλές τιμές των πρόδρομων δεικτών καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που προεξοφλούν ένα πολύ ισχυρότερο από πλευράς ρυθμών ανάπτυξης δεύτερο εξάμηνο του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως χώρας που συνδέει την Ευρώπη με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον Αραβικό κόσμο.

Μέρος αυτής της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας είναι ασφαλώς και η σταθερότητα στα Βαλκάνια ενώ, ίσως με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αναμένονται οι διμερείς επαφές που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομολόγους του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković, τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama και την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabić, θα υπογραμμίσει τον ηγετικό ρόλο που διατηρεί η Ελλάδα στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς ακόμη και μετά από 10 χρόνια κρίσης διατηρεί διπλάσιο ΑΕΠ από το άθροισμα του ΑΕΠ των κρατών της περιοχής.

Πέραν όμως από τις χώρες της Βαλκανικής θα συναντηθεί και με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit. Η συνάντηση αυτή θα είναι η κατακλείδα των σύντομων επαφών που θα έχει ο Πρωθυπουργός με πολλούς Υπουργούς αραβικών χωρών που συμμετέχουν στην Σύνοδο, υπογραμμίζοντας – όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές –  ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ξανά-αποκτήσει την σχέση που είχε με τη Μέση Ανατολή.

Μια σχέση η οποία λόγω της δεκαετούς κρίσης μπήκε σε δεύτερο πλάνο τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα ως μία χώρα που αποτελεί «γέφυρα» μεταξύ Δύσης και Ανατολής μπορεί πάντοτε να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή και πυλώνα σταθερότητας και για τις χώρες της εγγύς Ανατολής και ασφαλώς για τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης.

Με δεδομένο ότι η προσέλκυση επενδύσεων οι οποίες μπορούν να «γεννήσουν» νέες και καλές αμειβόμενες θέσεις εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους ηγέτες των αραβικών χωρών που βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα, θα αξιοποιηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενέργεια, κατασκευές, τουρισμός είναι κλάδοι που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις αραβικές χώρες και μπορεί να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας επενδυτικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού Κόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ