today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Τί επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με το αντιπολιτευτικό του κρεσέντο στα εθνικά θέματα;

Το τριήμερο μιας μεγάλης εθνικής εορτής και ενότητας για τον κόσμο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και «πυροβόλησε» τα πόδια της χώρας, δικαιολογώντας τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για τις αυξημένες μεταναστατευτικές ροές και το δικαίωμα της Ελλάδας να περιφρουρεί τα θαλάσσια σύνορα της.

Του Κώστα Πασίση

Tο σύνθημα πάντως για το αντιπολιτευτικό «κρεσέντο» στα εθνικά ζητήματα, το έδωσε προ ολίγων ημερών ο Αλέξης Τσίπρας με ειρωνική ανάρτηση για τον Πρωθυπουργό, αναφορικά με τους χειρισμούς του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, προφανώς ενόχλησε και εκνεύρισε την Τουρκία η οποία μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, εξέδωσε ανακοίνωση που κατηγόρησε -χωρίς αποδείξεις – την Ελλάδα, για «κακοποίηση των μεταναστών».

Αντί, λοιπόν, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την απάντηση της κυβέρνησης, που μίλησε για ανυπόστατους ισχυρισμούς από πλευράς Τουρκίας, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης έκανε την …έκπληξη! Εξέδωσε μια περίεργη ανακοίνωση αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Τι εννοεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν λέει ότι “ζητάμε παντού και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό την κατανόηση όλων, ότι όταν αυξάνουμε τις περιπολίες”;».

Η κυβέρνηση απάντησε, αλλά το κακό είχε γίνει αφού η Κουμουνδούρου προκειμένου να υπερασπιστεί τη δική της πολιτική, των ανοικτών συνόρων αναφορικά με την υποδοχή όλων των μεταναστών», εμμέσως πλην σαφώς υπερασπίστηκε τη ρητορική της Άγκυρας, χάνοντας το μέτρο.

Η ανακοίνωση Χαρίτση, όμως δεν ήταν μια …άτυχη στιγμή στην αντιπολιτευτική τακτική της Κουμουνδούρου, αλλά ήλθε ως συνέχεια της ανάρτησης Τσίπρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτακης δήθεν έχει αποδεχθεί ο μεν όρος Μacedonia να δοθεί στα προϊόντα της γειτονικής χώρας και στα προϊόντα της Μακεδονίας ο όρος Μakedonia, χαρακτηρίζοντας «μπαγάσα» τον Πρωθυπουργό.

Ειδικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η στρατηγική Τσίπρα είναι να εμφανίσει την κυβέρνηση ότι είναι διασπασμένη και ότι υπάρχουν στελέχη της που επι της ουσίας δε διαφωνούν με την υπογραφείσα επαίσχυντη συμφωνία.
Η απάντηση, όμως σε αυτή την τακτική ΣΥΡΙΖΑ, ήλθε από τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο οποίος μιλώντας στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών διαμήνυσε ότι «Δεν πήρε κανείς αυτομάτως εισιτήριο για ΕΕ με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών”.

Επιπλέον ο Κώστας Καραμανλής σχολιάζοντας επί της ουσίας τη συμφωνία Τσίπρα-Κοτζιά, υπογράμμισε ,ότι: “Το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε. Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα», τόνισε χαρακτηριστικά
Ενώ για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, έστειλε ένα μήνυμα με αποδέκτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Η Ελλάδα – επεσήμανε – πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ