today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ακροαριστερά και Ακροδεξιά οι νικητές στη Θουριγγία

Η Αριστερά (Die Linke) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) αναδεικνύονται μεγάλοι νικητές των σημερινών εκλογών στη Θουριγγία, με το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) Κόμμα να βρίσκονται στην πλευρά των χαμένων, όπως επιβεβαιώνεται πλέον και από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα και τον σχηματισμό κυβέρνησης να προμηνύεται ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε πριν από λίγο το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Αριστερά εξασφαλίζει 30,6% (28,2% το 2014), η AfD 23,6% (10,6%), το CDU 22,1% (33,5%), το SPD 8,3%, (12,4%) οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι από 5,1% (5,7% και 2,5% αντίστοιχα).

Τα αποτελέσματα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς το απερχόμενο σχήμα (Αριστερά – SPD – Πράσινοι) έχει πλέον απωλέσει την πλειοψηφία έστω μίας ψήφου με την οποία κυβέρνησε τα τελευταία πέντε χρόνια. Όλα τα κόμματα είχαν προεκλογικά αποκλείσει κάθε πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας με την AfD, ενώ ο αριστερός Πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελοβ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.

Νωρίτερα απόψε οι τοπικοί επικεφαλής του CDU Μάικ Μόρινγκ και των Φιλελευθέρων Τόμας Κέμεριχ έσπευσαν να απορρίψουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αριστερά, προκαλώντας την αντίδραση του ομοσπονδιακού αρχηγού των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος έκανε λόγο για εμμονή στους αποκλεισμούς. «Σε μια φάση που η δημοκρατία ανασυντάσσεται, δεν μας χρειάζεται η “αποκλειστίτιδα”», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ.

Συνεργασία με το CDU ζήτησε από την πλευρά της η AfD, με τον αρχηγό της Αλεξάντερ Γκάουλαντ να κάνει λόγο για «σταυροδρόμι» για τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι, όπως είπε, «πρέπει να σκεφτούν αν μελλοντικά θέλουν να κυβερνούν με τους Αριστερούς, τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες ή με το μοναδικό λαϊκό κόμμα των πολιτών, την AfD, αν θέλουν να ακούν την βάση τους ή να πάρουν τον δρόμο της πολιτικής εξόδου».

Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας τάχθηκε από την πλευρά του ο επιχειρηματικός κόσμος της Θουριγγίας. «Απευθύνω έκκληση προς όλους τους βασικούς παίκτες: Ο πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελοβ πρέπει τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα θέσει την οικονομική ανάπτυξη του κρατιδίου στο επίκεντρο της συνεργασίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Οικογενειακών Επιχειρήσεων της Θουριγγίας Κολέτ Μπόος-Γιον και κάλεσε την Αριστερά να κινηθεί προς τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.

Την απογοήτευσή τους πάντως για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασαν οι ηγεσίες CDU και SPD. Για «αποτέλεσμα – σοκ» έκανε λόγο το μέλος της μεταβατικής ηγεσίας του SPD Μαλού Ντράιερ, ενώ για «πικρό βράδυ για το δημοκρατικό κέντρο», μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του CDU Πάουλ Τσίμιακ.

Το ενδιαφέρον πάντως των ψηφοφόρων για τις εκλογές ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, με την συμμετοχή να αυξάνεται από το 52,7% του 2014 στο 65,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ