today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Στις κάλπες η Ουρουγουάη

Οι πολίτες της Ουρουγουάης καλούνται σήμερα Κυριακή στις κάλπες για να αναδείξουν τον διάδοχο του κεντροαριστερού προέδρου Ταμπαρέ Βάσκες, ενώ ζητείται επίσης από τους εκλογείς να αποφασίσουν για την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Οι εκλογές στη μικρή χώρα των 3,4 εκατομμυρίων πολιτών διεξάγονται ταυτόχρονα με αυτές στον μεγάλο της γείτονα, την Αργεντινή των 44,5 εκατομμυρίων κατοίκων, κι ενώ άλλες χώρες της περιοχής βιώνουν πολιτικές κρίσεις: το κίνημα διαμαρτυρίας στον Ισημερινό, τις διαδηλώσεις και τις ταραχές στη Χιλή, τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζει προϊόν νοθείας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στη Βολιβία.

Παρότι «η δημοκρατία είναι πολύ εδραιωμένη στην Ουρουγουάη, πρέπει να επιδεικνύουμε προσοχή και να προλαβαίνουμε τους κινδύνους» τόνισε ο πρόεδρος Βάσκες στον Τύπο την Πέμπτη, στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση πριν από τη σημερινή ψηφοφορία.

Οι εκλογές αυτές χαρακτηρίζονται πύρινη δοκιμασία για τη συμμαχία της κεντροαριστεράς που βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, το Frente Amplio («Ευρύ Μέτωπο»), με φόντο την περίπλοκη οικονομική κατάσταση, τον πληθωρισμό σε επίπεδο πολύ πιο πάνω από τον κυβερνητικό στόχο (7,56%), τον δείκτη της ανεργίας στο 9% και το ζήτημα της ασφάλειας ανοικτή πληγή, να έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο καυτά ζητήματα συζήτησης της προεκλογικής εκστρατείας.

Η Ουρουγουάη, που θεωρείτο άλλοτε όαση ειρήνης και σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια έξαρση της εγκληματικότητας.

Οι ψηφοφόροι στη χώρα, όπου καταγράφηκε ρεκόρ ανθρωποκτονιών το 2018 (414, αριθμός αυξημένος κατά 45% σε σύγκριση με το 2017) καλούνται επίσης να εγκρίνουν ή να απορρίψουν μια αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος που προκαλεί πολεμική, καθώς αφορά τη δημιουργία εθνοφρουράς, αποτελούμενης από στρατιωτικούς, που θα εκτελεί καθήκοντα που παραδοσιακά επαφίενται στην αστυνομία.

Η αναθεώρηση προβλέπει επίσης την επιβολή βαρύτερων ποινών στους δράστες ανθρωποκτονιών και βιασμών, καθώς και την διενέργεια ερευνών σε κατοικίες με δικαστική παραγγελία σε περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για την τέλεση ποινικών αδικημάτων.

Παρότι ουδείς εκ των υποψήφιων για την προεδρία υποστηρίζει τα μέτρα αυτά, και παρά την εκστρατεία ενημέρωσης από κοινωνικά κινήματα, τα συνδικάτα και το Φρέντε Άμπλιο εναντίον της πρωτοβουλίας, την οποία ανέλαβε ένας γερουσιαστής της δεξιάς, η πλειοψηφία των Ουρουγουανών (53%) φέρεται να τάσσεται υπέρ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, κανένας από τους υποψήφιους για το κορυφαίο κρατικό αξίωμα δεν αναμένεται να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Ο επικρατέστερος είναι ο πρώην δήμαρχος του Μοντεβιδέο, ο Ντανιέλ Μαρτίνες, ο οποίος φέρεται να συγκεντρώνει το 40% των προθέσεων ψήφου, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει, εάν δεν καταφέρει να δημιουργήσει συμμαχίες.

Τον ακολουθούν ο κεντροδεξιός πρώην γερουσιαστής Λουίς Λακάγιε Που του Εθνικού Κόμματος (Partido Nacional), ο οποίος πιστώνεται 28% των προθέσεων ψήφου και προσπαθεί να επιτύχει τη συσπείρωση των συντηρητικών παρατάξεων γύρω από το πρόσωπό του, να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κόμματος Κολοράδο (φιλελεύθερο, 13%) και της παράταξης Cabildo Abierto («Ανοικτή Συνέλευση», δεξιά, 11%).

Οι 2,6 εκατομμύρια πολίτες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές καλούνται επίσης να αναδείξουν τα νέα μέλη του Κοινοβουλίου, τα 99 μέλη της κάτω Βουλής και τα 30 της Γερουσίας.

Ο επόμενος πρόεδρος της Ουρουγουάης θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Μαρτίου του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ