today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ο Σπύρος Γιαννιώτης στο Hall of Fame

Σπουδαία διάκριση αποτελεί για τον Σπύρο Γιαννιώτη, η επιλογή να ενταχθεί στο International Marathon Swimming Hall of Fame. Ο 39χρονος Ελληνας Ολυμπιονίκης, επελέγη για την παρουσία του, τόσο στον υγρό στίβο, όσο και έξω από αυτόν, ενώ η σχετική τελετή, θα διεξαχθεί στις 2 Μαϊου 2020 στην Νέα Υόρκη. Με ανάρτηση του στο Facebook, ο Γιαννιώτης σχολίασε: «Τι τιμή! Σας ευχαριστώ πολύ»!

Γεννημένος στις 19 Φεβρουαρίου 1980 στο Λίβερπουλ (τόπο καταγωγής της μητέρας του), ο Γιαννιώτης μεγάλωσε στην Κέρκυρα (τόπο καταγωγής του πατέρα του), όπου και μυήθηκε στο κολύμπι, αγωνιζόμενος στον τοπικό ΝΑΟΚ.

Είναι ο πρώτος κολυμβητής από την χώρα μας που θα εισέλθει στο Hall of Fame και είναι μια μεγάλη τιμή για τον Γιαννιώτη και φυσικά για την ελληνική κολύμβηση και τον αθλητισμό μας.

Ο Σπύρος είναι ένας από τους καλύτερους κολυμβητές στον κόσμο στην Μαραθώνια Κολύμβηση αφού στην σπουδαία καριέρα του έχει κερδίσει μεταξύ άλλων ένα ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο το 2016 στο Ρίο αλλά και δυο χρυσά σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2011, 2013), ένα χάλκινο αλλά και σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. 

Διακρίθηκε τόσο στα 10χλμ (ολυμπιακή κατηγορία) όσο και στα 5χλμ.

Στην διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε 5 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και στα 36 χρόνια του στο Ρίο της Βραζιλίας κέρδισε αυτό που επιθυμούσε μια ζωή. Το Ολυμπιακό μετάλλιο με το οποίο και έκλεισε την καριέρα του.

Το 2012 στο Λονδίνο έχασε το χάλκινο μετάλλιο για 5”.

Στην Ελλάδα και στην ιδιαίτερη του πατρίδα, την Κέρκυρα, το κολυμβητήριο έχει το όνομα του ενώ η ΚΟΕ είχε προτείνει να ονομαστεί και το κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ “Σπύρος Γιαννιώτης”. 

Ο Γιαννιώτης είχε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του στην Μαραθώνια κολύμβηση στην οποία τον έστρεψε το 2005 ο προπονητής και μέντορας του, Νίκος Γέμελος, αλλά διακρίθηκε και στην πισίνα. 

Είναι ο πρώτος Έλληνας που κολύμβησε σε τελικό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2001) αλλά και ο μοναδικός σε 2 τελικούς σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2004 στην Αθήνα, εκεί όπου ήταν 5ος στα 1500μ και 7ος στα 400μ.

Επίσης το 2003 είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την ομάδα 4χ200μ ελεύθερο της Ελλάδος!

Διακρίθηκε για την συνέπεια του και το ήθος του και βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ ως κορυφαίος αθλητής στην Ελλάδα το 2011, το 2012 και το 2013. Το 2012 ήταν υποψήφιος και για κορυφαίος κολυμβητής στον κόσμο. 

Ο Σπύρος Γιαννιώτης γεννήθηκε το 1980 στο Λίβερπουλ και η μητέρα του είναι Αγγλίδα. Στην Ελλάδα αγωνίστηκε με τα χρώματα του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέρκυρας και φυσικά για δεκαετίες ήταν αθλητής του Ολυμπιακού Πειραιώς. 

Η είσοδος του στο Hall of Fame είναι μια τεράστια τιμή για την Ελλάδα και τον τιμά ως αθλητή και ως άνθρωπο.

Σήμερα ο Σπύρος Γιαννιώτης είναι προπονητής κολύμβησης στον Πανελλήνιο ΓΣ και είναι παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού.

Τα κριτήρια για την είσοδο είναι αυστηρά και δεν έχουν σχέση μόνο με τις επιτυχίες του αθλητή αλλά και με άλλους παράγοντες. Μεγάλο ρόλο έχει η τυχόν συμμετοχή του σε σκάνδαλο ντόπινγκ, η άρνηση ελέγχου, ενώ ο υποψήφιος περνάει… από έλεγχο ακόμη και για τυχόν κατηγορίες για παιδεραστία. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ