today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Καναδάς: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βανκούβερ μαζί με τη Γκρέτα Τούνμπεργκ

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν χθες Παρασκευή στο πλευρό της νεαρής Σουηδέζας ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Βανκούβερ του Καναδά για να διαμαρτυρηθούν για την αδράνεια των πολιτικών απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

«Είναι ντροπή να αγνοούν τόσο καιρό την τρέχουσα οικολογική και κλιματική έκτακτη ανάγκη. Βρισκόμαστε στο 2019 και οι άνθρωποι που έχουν την εξουσία εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει αύριο και εμείς, οι νέοι, τους λέμε να σταματήσουν να αγνοούν τις επιπτώσεις των πράξεών τους και της αδράνειάς τους», τόνισε η Τούνμπεργκ υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους.

Πριν τη διαδήλωση περίπου 15 νεαροί Καναδοί, όλοι τους ανήλικοι, ανακοίνωσαν ότι προσέφυγαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο κατά της κυβέρνησης της χώρας, κατηγορώντας την ότι δεν διαθέτει «αξιόπιστο» σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι νέοι αυτοί καταγγέλλουν ότι υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή στην καθημερινότητά τους.

Η Σιέρα Ρόμπινσον, 17 ετών, δήλωσε ότι δυσκολεύεται να αναπνεύσει εξαιτίας του καπνού από τις δασικές πυρκαγιές που είναι ολοένα και πιο συχνές στο νησί του Βανκούβερ. Επίσης κατήγγειλε ότι προσβλήθηκε από τη νόσο του Λάιμ (βορρελίωση), που μεταδίδεται από τα τσιμπήματα εντόμων, εξαιτίας της εξάπλωσής τους στον Καναδά, μια επίπτωση της ανόδου της θερμοκρασίας.

Η Τούνμπεργκ, αφού συμμετείχε τον Σεπτέμβριο στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη συνέχεια μετέβη στο Μόντρεαλ όπου συμμετείχε σε μια τεράστια διαδήλωση για το κλίμα, στην οποία συμμετείχαν μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Συνεχίζοντας την περιοδεία της «με ηλεκτρικό αυτοκίνητο» στη βόρεια Αμερική την προηγούμενη Παρασκευή συμμετείχε σε διαδήλωση στην Αλμπέρτα, στην καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Καναδά.

Τον Δεκέμβριο η νεαρή Σουηδέζα αναμένεται να ταξιδέψει στο Σαντιάγο της Χιλής για να παραστεί στη νέα διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ