today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης μετά το βέτο της Ε.Ε. σε Σκόπια και Αλβανία

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί το Μαξίμου τις εξελίξεις στα Σκόπια, με τις πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου 2020, μετά το βέτο της Γαλλίας στην Αλβανία και τη γειτονική χώρα για την έναρξη των διαδικασιών προσχώρησης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Του Κώστα Πασίση

Τόσο η κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγουν τα σχόλια σε βαθμό σιγής …ασυρμάτου, καθώς το θέμα χαρακτηρίζεται «ευαίσθητο», με εθνικές παρενέργειες, λόγω της κακής συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεσμευτικής για τη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12 και 13 Νοεμβρίου θα μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει τόσο στις εκδηλώσεις του Φόρουμ για την Ειρήνη, όσο και στις εργασίες της 40ης Συνόδου της Γενικής Διάσκεψης της Unesco.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλική πρωτεύουσα,  δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον  Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» κάποιο ραντεβού. Εφόσον, όμως, πραγματοποιηθεί – λόγω και των άριστων σχέσεων των δυο ανδρών- ο Κυριάκος Μητσοτακης θα συζητήσει το όλο ζήτημα.

Η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά με αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Αναφορικά με τα Σκόπια η προσοχή εστιάζεται στη πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι γείτονες αλλά και στο ελληνικό plan b, σε περίπτωση που υπάρξει εκτροπή από τα συμφωνηθέντα. Και για την Αλβανία να εφαρμόσει εμπράκτως τη Συμφωνία για προστασία της Ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο. Ένα θέμα που έθεσε μετά επιτάσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλβανό ομόλογο του Εντι Ράμα κατά τη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη.

Έτσι, τα όποια βήματα γίνουν το επόμενο διάστημα από  ελληνικής πλευράς, θα πραγματοποιηθούν με βάση το πως θα κινηθούν οι δυο χώρες και κυρίως με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων τους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ελλάδα επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο της Αλβανίας όσο και της γειτονικής μας χώρας για δύο λόγους.

Πρώτον. Γιατί η ένταξη τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια ανοίγει μεγαλύτερους δρόμους στην άσκηση πιέσεων, σε περίπτωση «λοξοδρόμησης» τους από τα συμφωνηθέντα και δεύτερον γιατί εντός Ευρώπης, θα περιοριστούν και τα …καμπουλίκια  και των δυο χωρών.

Οι ίδιες πηγές ερμηνεύουν και την απόφαση για βέτο της Γαλλίας, στο γεγονός ότι ο Γάλλος Πρόεδρος διαφωνεί με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και στη «κόντρα» που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας.

Ο φόβος του ΥΠΕΞ αλλά και της κυβέρνησης είναι ότι εφόσον δεν επιλυθεί η εμπλοκή  με τις ενταξιακές διαδικασίες, ειδικά με τα Σκόπια, η Συμφωνία θα αρχίσει να …σέρνεται και εκεί θα αποκαλυφθεί το μέγεθος  της εθνικής ζημιάς από την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Νικ. Κοτζιά, ως υπουργού Εξωτερικών.

«Θολό» παραμένει και το τοπίο αναφορικά με το erga omnes σε περίπτωση που η εξουσία περάσει στα χέρια των εθνικιστών.

Στο πλαίσιο αυτό αλγεινή εντύπωση έκανε στο Μαξίμου η ατυχής επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας για τη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε στα Δυτικά Βαλκάνια. Στον πρώην Πρωθυπουργό απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα μαζεύει τα σπασμένα της Εξωτερικής πολιτικής του κ. Τσίπρα και του Θιάσου Κοτζια-Καμμένου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ