Τ.Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε την επιχείρηση στη Συρία αν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

122

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Σότσι της Ρωσίας όπου θα συναντηθεί με το Ρώσο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, εάν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα συνεχιστεί η επιχείρηση στη Συρία με περισσότερη σφοδρότητα, ενώ για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι μαχητές μέχρι τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, θα τους διαλύσει.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί από την Πέμπτη έπειτα από συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν οι Τούρκοι έπειτα από προτροπή των Αμερικανών. Η εκεχειρία λήγει στις 22:00 σήμερα.

Στόχος της κατάπαυσης του πυρός ήταν να μπορέσουν οι μαχητές της YPG να αποσυρθούν από τις θέσεις τους κατά μήκος των συνόρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι Τουρκία και Ρωσία συμφώνησαν σε όλα τα σημεία που αφορούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ότι τόσο το YPG όσο και το PKK δεν έχουν θέση στη Συρία. Επίσης δήλωσε ότι «χάρη στους μηχανισμούς που έχουμε δημιουργήσει με τη Ρωσία, οι υπουργοί και οι θεσμοί μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Υπογράψαμε μνημόνιο συμφωνίας για τη διευκόλυνση του εμπορίου με βάση τα εθνικά μας νομίσματα».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε «από τις 9 Οκτωβρίου, 775 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί. Επτά στρατιώτες μας, 79 αδελφοί του Εθνικού Στρατού της Συρίας και είκοσι πολίτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι δεν του έχει γίνει καμία πρόταση από τον Γάλλο πρόεδρο για παράταση της κατάπαυσης του πυρός για άλλες 120 ώρες και ανέφερε ότι ο Μακρόν είναι αυτός που συζητεί τέτοια θέματα με τους τρομοκράτες. Εξ ου και η χθεσινή του δήλωση ότι η δύση στηρίζει τους τρομοκράτες και επικρίνει την Άγκυρα για την επέμβασή της.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος στράφηκε και εναντίον του Ιράν λέγοντας ότι από εκεί ακούει κάποιες φωνές διαμαρτυρίας και παρότρυνε ουσιαστικά τον πρόεδρο Ροχανί, να σιγήσει τέτοιου είδους φωνές καθότι ενοχλούν τόσο τον ίδιο όσο και τους συνεργάτες του.

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι στη συνάντησή του με τον Πούτιν θα αναφερθούν και στο ζήτημα της συνταγματικής επιτροπής της Συρίας, η οποία συναντάται αργότερα αυτό τον μήνα, και στο πώς αυτή θα μπορέσει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένη πρόοδο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών και των αντιπροσωπειών τους θα ξεκινήσει στο Σότσι περίπου στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Αν και η Μόσχα λέει ότι κατανοεί κάποια από τα αιτήματα της Τουρκίας, το Κρεμλίνο –σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ– στην πραγματικότητα σταμάτησε την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων ενθαρρύνοντας τον διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων.

Ο συριακός στρατός, συνοδευόμενος από ρωσικές στρατιωτικές περιπόλους, συνέδραμε τους Κούρδους και ανακατέλαβε περιοχές που έλεγχαν αυτοί, ανατρέποντας τα σχέδια της Άγκυρας.

Μέχρι πρότινος ο Ερντογάν ήθελε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 444 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Όμως μετά την επιστροφή του συριακού στρατού στα βορειοανατολικά χρειάστηκε να αναθεωρήσει τα σχέδιά του για να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση.

Πλέον η ζώνη ασφαλείας αναμένεται να εκτείνεται σε μήκος 120 χιλιομέτρων και για να την επεκτείνει ο Ερντογάν θα χρειαστεί τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε ότι στόχος των συνομιλιών Πούτιν- Ερντογάν είναι «η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Διότι οι Ρώσοι όπως και οι Δυτικοί, θέλουν με κάθε κόστος να αποφύγουν την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών στη Συρία. Περίπου 12.000 τζιχαντιστές του ΙΚ κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων και μια τουρκική επιχείρηση ενδέχεται να τους επιτρέψει να αποδράσουν.