today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Συρία: Εκπνέει η εκεχειρία. Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Σότσι , δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως όλα τα συμφέροντας όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να να ληφθούν υπ όψιν, δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου είπε ότι «η κατάσταση στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία συζητήθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα μεταξύ των δικών μας εκπρόσωπων και των εκπροσώπων του Άσαντ» επισημαίνοντας ότι για όλες τις τελευταίες πληροφορίες επί του θέματος Πούτιν και Ερντογάν θα μιλήσουν μετά το τέλος της συνάντησης τους, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξη τύπου που θα δώσουν.

Ο Ουσακόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να γίνουν κατ’ ιδίαν. Παράλληλα ανέφερε ότι στη συνέχεια προγραμματίζεται δείπνο εργασίας σε διευρυμένο σχήμα κατά την διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ουσακόφ η συνεργασία σημειώνει ανοδική ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνεργασίας ως «μη άσχημα», επισημαίνοντας την ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών.

Εκπνέει σήμερα η συμφωνία για κατάπαυση πυρός

ην ίδια στιγμή, η κατάπαυση του πυρός στην οποία συμγώνησαν Άγκυρα και Ουάσιγκτον ώστε η κουρδική πολιτοφυλακή να αποσυρθεί από τις θέσεις της στη βορειοανατολική Συρία λήγει σήερα στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως δήλωσαν χθες τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

«Ξεκίνησε την Πέμπτη στις 22:00 (τουρκική ώρα) (…) και άρα θα τελειώσει την Τρίτη στις 22:00», δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Μ.Πομπέο: Στο τραπέζι του Τραμπ το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Τουρκίας

Η στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι για τον πρόεδρο Τραμπ» δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του στο CNBC.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «πλήρως προετοιμασμένος» να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη ενάντια στην Τουρκία εάν «χρειαστεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιμένοντας πάντως ότι η Ουάσινγκτον προτιμά να χρησιμοποιήσει τις «διπλωματικές της δυνάμεις».

«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» διευκρίνισε στο αμερικανικό δίκτυο ο Πομπέο.

Η δήλωση του αμερικανού ΥΠΕΞ έρχεται λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο ρωσικό θέρετρο Σότσι την Τρίτη, οπότε λήγει η προθεσμία αποχώρησης των δυνάμεων των Κούρδων της ΥΡG από τη ζώνη των 32 χιλιομέτρων στην παραμεθόριο Τουρκίας – Συρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ