today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Την παράταση του χρόνου διαβούλευσης του ν/σ για τη χορήγηση ασύλου ζητά η ΕΕΔΑ

Με επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ζητεί την παράταση του χρόνου διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για τη «διεθνή προστασία».

Το εν λόγω νομοσχέδιο αφορά την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των ανιθαγενών ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου καθεστώς για τους πρόσφυγες και τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία, όπως επίσης προβλέπει την διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Στην επιστολή της η ΕΕΔΑ αναφέρει ότι η νομοθετική αποκατάσταση των προβλημάτων της παροχής διεθνούς προστασίας, με γνώμονα τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα και είναι προς το συμφέρον της Πολιτείας η ρύθμιση αυτή να αποτελεί προϊόν ουσιαστικής συζήτησης επί των επιμέρους θεμάτων.

Όμως, αναφέρει η Επιτροπή δεν επαρκεί ο χρόνος των τεσσάρων εργασίμων ημερών της δημόσιας διαβούλευσης για την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τέλος, η ΕΕΔΑ υπογραμμίζει ότι ζητά, «δεδομένης της σπουδαιότητας των υπό ρύθμιση ζητημάτων, την παράταση του χρόνου διαβούλευσης, προκειμένου τόσο η Εθνική Επιτροπή όσο και η Κοινωνία των Πολιτών να έχουν την ουσιαστική δυνατότητα μελέτης και σχολιασμού του σχεδίου νόμου και να έχ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ