today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Σκόπια: Οι πρόωρες εκλογές και οι εξελίξεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου 2020, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ την Κυριακή. Η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών θέτει και πολλά ερωτήματα όσο αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία αναμφισβήτητα θα είναι στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων.

«Η ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι η προτεραιότητά μας. Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Απριλίου» ανέφερε μέσω του Twitter ο Ζάεφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να μην συμπέσουν οι εκλογές με το Πάσχα (19 Απριλίου) και την έναρξη του Ραμαζανιού (24 Απριλίου).

Η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών θέτει και πολλά ερωτήματα όσο αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία αναμφισβήτητα θα είναι στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του Ζάεφ, ιδιαίτερα μετά το “όχι” από τη Γαλλία στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων. Ο μεγάλος φόβος που έχει αρχίσει να ψιθυρίζεται σε χώρες της ΕΕ είναι μια ενδεχόμενη περίοδος αστάθειας και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή.

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο που αιωρείται, και αφορά άμεσα την Ελλάδα, είναι ποια θα είναι η τύχη της Συμφωνία των Πρεσπών στην περίπτωση που δεν υπάρξει επανεκλογή του Ζάεφ. Το VMRO είχε εκφράσει έντονη κριτική στην Συμφωνία των Πρεσπών την οποία είχε χαρακτηρίσει ως επιζήμια για τα Σκόπια. Αν και δεν μπορεί να ακυρωθεί, η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί ωστόσο να τεθεί εν αμφιβόλω. Μια κυβέρνηση του VMRO θα μπορούσε κάλλιστα να χαράξει μια διαφορετική πορεία από αυτή της κυβέρνησης Ζάεφ όσο αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών υιοθετώντας μια πιο σκληρή θέση. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να υπάρξουν ανατροπές στη Συμφωνία των Πρεσπών

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στα Σκόπια.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ομόφωνα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι μολονότι τόσο τα Σκόπια όσο και η Αλβανία έχουν το δικαίωμα να λάβουν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτών, ορισμένες χώρες μέλη δεν ήταν ακόμη έτοιμες για να το κάνουν.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται 100 ημέρες πριν από τις εκλογές. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Πάντως, το Σάββατο ο Ζάεφ, ο οποίος είχε επενδύσει όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να οδηγήσει τη χώρα του στην ΕΕ, χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την απόφαση των Βρυξελλών και πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τονίζοντας στο διάγγελμά του ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια θα είναι η μελλοντική πορεία της χώρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ